NAPAD NA KONVOJ JNA U TUZLI

Ponovljeno suđenje Iliji Jurišiću u Beogradu

06.07.2011 u 17:22

Bionic
Reading

Ilija Jurišić, jedan od tuzlanskih ratnih zapovjednika, optužen za napad na kolonu JNA u svibnju 1992. u Tuzli, u srijedu je u početku ponovnog suđenja pred vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu odbacio krivnju, ustvrdivši kako nije počinio kazneno djelo za koje ga se tereti

Jurišić je u obraćanju sudskom vijeću izjavio kako mu je 'savjest potpuno mirna' i da mu je 'obraz čist', te dodao kako se, kao državljanin Bosne i Hercegovine, nije morao pojaviti na suđenju, ali da je to učinio jer se nema zbog čega skrivati.


Niječući da je bio pripadnik bošnjačko-hrvatskih snaga u oružanom sukobu, Jurišić je kazao kako je bio dežurni časnik operativnog stožera javne sigurnosti u Tuzli te da ni o čemu nije mogao samostalno odlučivati.

Na ponovno suđenje Jurišić je došao iz BiH, nakon što je u listopadu prošle godine oslobođen, a suđenje u predmetu poznatom kao 'Tuzlanska kolona' vraćeno je na početak. Nastavak suđenja očekuje se početkom listopada. Beogradski prizivni sud u 11.listopada 2010. ukinuo je prvostupanjsku presudu kojom je krajem rujna 2009. godine Jurišić osuđen na 12 godina zatvora za napad na kolonu JNA u svibnju 1992. u Tuzli.

Predsjednik sudskog vijeća kazao je kako je odlučeno da predmet bude vraćen prvostupanjskom sudu na ponovni postupak, ali pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem. Beogradski okružni sud osudio je 28. rujna 2009. Jurišića na 12 godina zatvora.

U obrazloženju presude navedeno je da je u napadu ubijena najmanje 51 osoba, dok je najmanje 50 njih ozlijeđeno, te da je, kao tadašnji zapovjednik operativne skupine pri središtu javne sigurnosti i Tuzli, Jurišić zapovjedio napad na kolonu JNA, čime je upotrijebio način borbe zabranjen međunarodnim pravom.

U presudi je objašnjeno da se vojna kolona povlačila iz Tuzle sukladno dogovoru između BiH i SR Jugoslavije, kao i ranijem dogovoru predstavnika civilne i vojne vlasti Tuzle sa zapovjednikom tuzlanske vojarne JNA.

Nakon što je vojna kolona krenula iz vojarne, Jurišić je, kako je tada navedeno, izdao zapovijed za otvaranje vatre, koju je dobio od svog pretpostavljenog, načelnika postaje javne sigurnosti Mehmeda Bajrića.