ZBOG NEREDA

Poništeni izbori na tri mjesta u Sremskoj Mitrovici

06.11.2013 u 19:22

Bionic
Reading

Središnje izborno povjerenstvo Kosova poništilo je u srijedu izbore na tri biračka mjesta u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice koja su u nedjelju popodne napali ekstremisti i protivnici lokalnih izbora, razbili glasačke kutije i oštetili izborni materijal

Središnje izborno povjerenstvo je na sastanku, održanom u utorak navečer 'nakon detaljne analize izbornog procesa i nakon preporuka Centra za prebrojavanje i rezultate, donijelo odluku o otkazivanju tri biračka centra u općini Sjeverna Mitrovica', navedeno je u priopćenju objavljenom danas na internetskoj stranici SIP.

Datum naknadnog glasovanja bit će određen najkasnije do četvrtka.

Uoči puta u Bruxelles, gdje se danas sastao s visokom predstavnicom EU Catherine Ashton i kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je beogradskim medijima da će tražiti poništavanje izbora u sjevernom dijelu Mitrovice i na svim biračkim mjestima na kojim je bilo neregularnosti tijekom glasovanja u nedjelju.

Lokalni izbori na Kosovu održani su u nedjelju, a glasovanje je u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice proteklo u ozračju pritisaka i prijetnji pristaša bojkota upućenih glasačima koji su dolazili na birališta, da bi na tri biračka mjesta kasno popodne upale maskirane grupe huligana i uništile glasačke kutije, te napale dužnosnike lokalnog izbornog povjerenstva. U incidentima su ozlijeđene najmanje dvije osobe.

Dačić poziva kosovske Srbe da iziđu na ponovljene izbore

Srbijanski premijer Ivica Dačić pozvao je u srijedu u Bruxellesu kosovske Srbe da u što većem broju iziđu na izbore koji će se ponoviti na tri izborna mjesta u Mitrovici, gdje su u nedjelju izbori prekinuti zbog nasilnih incidenata.

Kosovsko izborno povjerenstvo odlučilo je u srijedu da će se izbori ponoviti na tri izborna mjesta u Mitrovici 17. studenoga.

Dačić je nakon sastanka s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Cahterine Ashton i kosovskim premijerom Hashimom Thacijem izjavio da je izlazak na ponovljene izbore vrlo važan kako se ne bi dogodilo da u Mitrovici za načelnika bude izabrana Albanac, a uspješni izbori su važni i za napredak Srbije na putu prema članstvu u EU-u.

Sastanku se pridružio i potpredsjednik srbijanske vlade Aleksander Vučić.

'Trebamo uzeti ono što nam se pruža, a pruža nam se vlast i to legalna i legitimna. Ako se to ne dogodi, ako dođe do drugačijeg ishoda, do pada bruxellskog sporazuma, da Albanac bude izabran za gradonačelnika, ako dođe do ponovnih sukoba, ako se Srbiji budu postavljali novi uvjeti ili da joj se zbog toga odgodi pristup EU-u, onda nitko ne može preuzeti odgovornost za katastrofalne posljedice', rekao je Dačić.

Kosovski premijer Thaci ocijenio je sastanak u Bruxellesu uspješnim i vrlo konstruktivnim te istaknuo da je Kosovo 'položilo europski test'.

Catherine Ashton će pripremiti izvješće o provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, što uključuje i provedbu lokalnih izbora. Na temelju toga izvješća, zemlje članice trebale bi odlučiti o početku pristupnih pregovora sa Srbijom, koji bi trebali biti otvoreni najkasnije u siječnju sljedeće godine.