Američki državni tajnik

Pompeo: Za povratak mira odgovorna je honkonška vlada

19.11.2019 u 11:23

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo ocijenio je u ponedjeljak da vlada u Hong Kongu mora preuzeti odgovornost za 'povratak mira' na tom teritoriju donošenjem 'jasnih mjera kako bi odgovorila na zahtjeve javnosti'

'Sjedinjene Države su veoma zabrinute zbog pogoršanja političkih nereda i nasilja u Hong Kongu', rekao je novinarima. 'Nasilje je neprihvatljivo, bez obzira odakle dolazilo', ali 'odgovornost za povratak mira ponajprije je na honkonškoj vladi', dodao je i ocijenio da samo djelovanje redarstvenih snaga neće biti dovoljno.

Državni tajnik je zatražio od izvršne upraviteljice honkonške uprave Carrie Lam 'neovisnu istragu o izgredima povezanim s prosvjedima'.

Desetci honkonških prosvjednika koje je policija okružila u kampusu uspjeli su u ponedjeljak navečer pobjeći, nakon još jedne prijetnje Pekinga da će intervenirati radi rješavanja političke krize na tom autonomnom području na jugu Kine.

'Kao što je SAD više puta rekao, Kineska komunistička partija mora ispuniti svoja obećanja građanima Hong Konga koji samo žele obećane im slobode', istaknuo je Mike Pompeo.

U utorak je kinesko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo optuživši Pompea da se 'pokušava miješati u stvari Hong Konga' te da ima 'dvostruka mjerila u pogledu počinjenja kaznenog djela nasilja'.

Peking poziva Washington da 'prestane davati neodgovorne izjave i trpjeti nezakonito nasilje te da se ne miješa u stvari Hong Konga ni u unutarnju kinesku politiku', rekao je glasnogovornik ministarstva Geng Shuang na tiskovnoj konferenciji.