WASHINGTON ZABRINUT

Pompeo kod Orbana: Ne možemo dopustiti da Putin unosi podjele među prijatelje u NATO-u

11.02.2019 u 19:36

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je u ponedjeljak u Budimpešti Mađarsku da ne dopusti Moskvi "unošenje podjela" među Zapadnjake dok tu zemlju, članicu NATO-a, smatraju sve otvorenijom ruskim i kineskim interesima.

"Rusi i Kinezi su na kraju dobili veći utjecaj a nipošto ne dijele s nama američke ideale do kojih je nama toliko stalo", rekao je Pompeo novinarima uoči sastanka s premijerom Viktorom Orbanom, prvog dana kratke turneje po srednjoj Europi.

"Ne možemo dopustiti da ruski predsjednik Vladimir Putin unosi podjele među prijatelje u NATO-u", dodao je prvi američki diplomat.

Washington je zabrinut zbog toga što se mađarska diplomacija okreće k istoku. Ona je zadnjih godina veoma aktivna u razvoju političkih i gospodarskih veza s Moskvom i s Pekingom.

Viktor Orban je u 2017. dvaput primio ruskog predsjednika Vladimira Putina i zauzima se za ukidanje europskih sankcija Rusiji.

Usto je 2014. potpisao sporni zajam s Rusijom radi financiranja proširenja jedine mađarske nuklearne centrale. Suradnja dviju zemalja je posebno jaka na energetskom polju jer je Mađarska ovisna o ruskim ugljikovodicima. Mike Pompeo treba razgovarati o Orbanovoj potpori rusko-turskom plinovodu Turski tok (Turkstream).

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nazvao je kritiku zapadnih zemalja koje surađuju s Moskvom na energetskom polju prema Rusiji "velikim licemjerjem".

Ovo je prvi službeni posjet Trumpove administracije mađarskoj vladi koja je među malobrojnim podupirateljima američkog predsjednika unutar Europske unije koja je uglavnom kritična prema njegovim udarima na multilateralizam i njegovoj nepredvidljivoj diplomaciji.

Američki državni tajnik nastavit će turneju posjetom Slovačkoj u utorak, a zatim Poljskoj gdje se u srijedu i u četvrtak održava sastanak na temu iranskog utjecaja na Bliskom istoku.