američki državni tajnik

Pompeo stiže u Budimpeštu izgledati odnose s Orbanom

07.02.2019 u 13:43

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo očekuje se u Budimpešti u ponedjeljak, uslijed pogoršanja odnosa sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji s druge strane poboljšava odnose s Rusijom i Kinom

Glasnogovornik vlade potvrdio je u četvrtak dolazak Pompea za portal Origo. Dan prije, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton rekao je da će se sastanak dogoditi, no nije rekao kojeg datuma.

Nakon susreta sa mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom u Washingtonu, Bolton je twitao da će Pompeo raspravljati o "obrambenoj suradnji, energetskoj diversifikaciji, suočavanju s malignim utjecajem Rusije, i održavanju čvrste odanosti NATO savezu".

Glavna točka prijepora američko-mađarskih odnosa je Orbanovo blokiranje NATO-ukrajinskog vijeća zbog, kako kaže Budimpešta, ograničavanju prava mađarske manjine u Ukrajini.

Taj potez je izazvao ljutitu reakciju iz SAD-a, gdje su diplomati tražili od Mađarske da pojasni kome je zapravo saveznik.

Mađarska se pridružila zapadnjačkim sankcijama Rusiji oko njenih poteza u Ukrajini, no uz kritike i protivljenje novim mjerama protiv Rusije.