turneja po regiji

Pompeo kaže da Hezbollah predstavlja rizik za stabilnost Bliskog istoka

21.03.2019 u 15:13

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u srijedu tijekom posjeta Izraelu da Hezbollah predstavlja rizik za stabilnost Bliskog istoka nakon što je razgovarao s dužnosnicima o toj libanonskoj skupini koju podržava Iran prije puta u Bejrut

Pompeo, koji je na turneji po regiji u svrhu promoviranja oštre politike američke administracije prema Iranu, dobio je upozorenje od Izraela koji je zabrinut da bi ponovno mogao postati meta Hezbollaha.

Na sastanku s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom u Jeruzalemu Pompeo je rekao da su Hezbollah, palestinski Hamas i jemenski Houthiji, koji uživaju iransku potporu, 'entiteti koji predstavljaju rizik za stabilnost Bliskog istoka i Izrael'.

'Oni su odlučni zbrisati ovu zemlju s planeta i mi imamo moralnu obvezu i političku to spriječiti. Morate znati da su Sjedinjene Države spremne to učiniti', rekao je Pompeo na sastanku.

Izrael je opetovano izvršavao zračne udare na Hezbollah u Siriji gdje je šijitska milicija zajedno s ruskim zračnim snagama pomogla predsjedniku Basharu al-Assadu da preokrene situaciju u svoju korist.

Pompeov posjet Jeruzalemu smatra se u Izraelu potporom premijeru Benjaminu Netanyahuu, koji ima bliske odnose s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, samo tri tjedna prije izraelskih izbora.