Nickolay Mladenov

Izaslanik UN-a za Bliski istok osudio Hamasovu represiju nad prosvjednicima

17.03.2019 u 22:30

Bionic
Reading

Izaslanik UN-a za Bliski istok Nickolay Mladenov, osudio je u nedjelju silovito Hamasovo gušenje mirnih prosvjeda u stanovnika Pojasa Gaze protiv povišenja životnih troškova. Od četvrtka stotine Palestinaca prosvjeduju na više mjesta protiv porasta životnih troškova u toj enklavi pod kontrolom Hamasa, a koja je istodobno pod strogom izraelskom blokadom.

Uhićeno je više desetaka prosvjednika, među kojima su novinari i članovi organizacija za obranu ljudskih prava.

"Oštro osuđujem kampanju nasilja i uhićenja što su ih nad prosvjednicima proveli pripadnici Hamasovih snaga sigurnosti u posljednja tri dana. Među njima je bilo žena i djece", rekao je Mladenov.

"Osobito me brine brutalan napad na novinare i članove Neovisnog odbora za ljudska prava, kao i pretresi kuća", napisao je UN-ov izaslanik.

Iz Hamasa još nisu reagiralo na Mladenovljeve izjave. Hamas drži pod kontrolom Pojas Gaze otkad je odande 2007. protjerao svoje palestinske suparnike iz Fataha. Vlast Hamasa u Pojasu Gaze u međunarodnoj je diplomatskoj i gospodarskoj izolaciji. Postoje brojne naznake da Hamasu pomažu Sirija i Iran, a pretpostavlja se i da se mnogi Hamasovi borci obučavaju u Iranu.

Već više od deset godina enklava je pod izraelskom blokadom. Gotovo dva milijuna stanovnika živi u siromaštvu i bez posla na tom području smještenom između Egipta, Izraela i Sredozemlja.