summit eu i arapske lige

Plenković se u Egiptu sastao s kuvajtskim emirom i nizom afričkih lidera, o čemu su razgovarali?

25.02.2019 u 12:42

Bionic
Reading

Hrvatska i Europska unija žele osnažiti multilateralne institucije i organizacije i međunarodni poredak utemeljen na međunarodnom pravu, što podrazumijeva i vladavinu prava i ljudska prava na nacionalnoj razini i to je poruka koju EU želi poslati arapskim partnerima, izjavio je u ponedjeljak u Sharm el-Sheikhu hrvatski premijer Andrej Plenković

"Vrlo je jasna pozicija Hrvatske i cijele Europske unije. Mi želimo osnažiti bilateralne institucije i organizacije, želimo međunarodni poredak utemeljen na međunarodnom pravu i onda da se na nacionalnoj razini poštuje ne samo međunarodno pravo nego i vladavina prava i ljudska prava. To su poruke iz govora gotovo svih europskih dužnosnika, one su dio onoga što mi šaljemo kao vrijednosti naših vanjskopolitičkih aktivnosti. Tu naravno postoji prostor za napredak u ovom dijelu svijeta i toga su svjesni svi lideri partnerskih zemalja", rekao je Plenković prije početka drugog dana summita EU-a i Arapske lige.

Plenković ističe da EU ovim sastankom želi naglasiti "visoku dozu partenrstva i poštovanja" u odnosima s arapskim svijetom, zemljama sjeverne Afrike i Bliskog istoka. To partenerstvo trebalo bi pridonijeti jačanju gospodarske suradnje, trgovinskih odnosa, sprečavanju nezakonitih migacija, a državama EU-a omogućiti rješavanje ključnih sigurnosnih problema, koji su bili i još su na dnevnom redu, kada je riječ o Iraku, Siriji, Jemenu ili Libiji.

"EU je dolaskom na najvišoj razini željela poslati i poruku partnerstva jer je rješavanje naših pitanja na unutarnjoj sigurnosti izrazito vezano za kvalitetnu i partnersku suradnju i dijalog koji moramo imati, osobito sa zemljama sjeverne Afrike", kaže Plenković.

Plenković dodaje da je dosadašnja suradnja sa zemljama sjeverne Afrike donijela bitno smanjenje nezakonitih migracija, one su tranzitne zemlje za migrante iz subsaharske Afrike, a dio njih postale su zemlje destinacije.

"Zato je važno usmjeriti naše vanjskopolitičke aktivnosti i razvojnu pomoć kako bismo gradili institucije država u ovom dijelu svijeta kako bi one svojom snagom, gospodarskim razvojem i iskorjenjivanjem siromaštva spriječile radikalizaciju, a onda ne samo nezakonite migracije nego i prevenirale terorističke akivnosti", rekao je Plenković.

Europska unija želi s arapskim zemljama usuglasiti zajednički pristup ne samo po pitanju migracija, nego i u rješavanju ključnih sigurnosnih izazova poput Sirije, Jemena, Libije palestinskih područja. Ujedinjeni narodi pokušavaju spasiti primirje u Jemenu između vladinih snaga koje podupire Saudijska Arabija i pobunjenika Hutua, koje podržava Iran. Primirje je dogovoreno krajem prošle godine u Stockholmu.

Jedno od pitanja koje dijeli Arapsku lige je i članstvo Sirije koje je suspendirano 2011. godine na početku razornog rata. U nacrtu zajedničke deklaracija koja bi trebala biti usvojena na summitu spominje se i pitanje ljudskih prava.

Domaćin skupa, egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, ovim sastankom nastoji poboljšati svoju međunarodnu reputaciju. On pokušava promijeniti ustav kako bi mogao ostati na vlasti sljedećih 15 godina. Al-Sisi je slomio prosvjede oporbe nakon što je 2014. godine postao predsjednikom. S druge strane, zapadne zemlje smatraju Egipat važnim partnerom za promicanje stabilnosti u regiji.