indija i pacifik

Pompeo i Esper u obilasku azijskih zemalja kako bi suzbili utjecaj Kine

26.10.2020 u 09:50

Bionic
Reading

Američki ministri vanjskih poslova i obrane počeli su u ponedjeljak šestodnevni obilazak azijskih zemalja u misiji jačanja veza i suzbijanja sve snažnijeg utjecaja Kine u području Indije i Pacifika

"Krećem na put u Indiju, Šri Lanku, Maldive te Indoneziju", napisao je na Twitteru američki državni tajnik Mike Pompeo.

"Zahvalan sam što imam priliku povezati se s našim partnerima i poticati zajedničku viziju slobodnog i otvorenog #IndoPacifičkog (prostora) kojeg čine neovisne, snažne i prosperitetne nacije", napisao je.

Pompeo i američki ministar obrane Mark Esper trebaju u utorak razgovarati s indijskim kolegama.

Teme će biti globalna suradnja, odgovor na pandemiju, izazovi u obrani i suradnji u sigurnosti u regiji Indije i Pacifika, napisao je State Department.

Posjet se ostvaruje u vrijeme kada je Indija u napetim odnosima s Kinom zbog spora o granici na Himalaji.

Suradnja između Indije i Sjedinjenih Država jača jer su obje zemlje zabrinute zbog agresivne kineske politike u azijsko-pacifičkoj regiji, napominje dpa.

Jedna od važnih tema razgovora u utorak bit će i Sporazum o geospacijalnoj suradnji (Basic Exchange and Cooperation Agreement for Geo-Spatial Cooperation (BECA) koji omogućuje razmjenu satelitskih podataka između dviju zemalja.

Pompeo i Esper azijsku turneju počinju tjedan dana prije američkih predsjedničkih izbora na kojima se aktualni republikanski predsjednik Donald Trump nada izboriti još jedan mandat.

Kina je važna tema predsjedničke kampanje i Trumpa i njegova demokratskog protukandidata Joea Bidena.