otvoreno o vrućoj temi

Pomilovanje Mustača i Perkovića podijelilo branitelje, ali i generale; Kapulica: Inicijativa je vrlo štetna, SDP: Pričekajmo Milanovića

19.04.2022 u 23:02

Bionic
Reading

U HTV-ovoj emisiji Otvoreno sudjelovali su predstavnici parlamentarnih stranaka, a jednako kao i ostatak javnosti, i oni su podijeljeni oko inicijative za pomilovanjem Mustača i Perkovića

Zahtjev za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, dvojice čelnika jugoslavenskih tajnih službi osuđenih u Njemačkoj za ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine, izazvao je buru kako u javnosti tako i među uključenim stranama.

U večerašnjem izdanju HRT-ovog Otvorenog na temu pomilovanja Mustača i Perkovića sudjelovali su Mario Kapulica iz HDZ-a, Mišel Jakšić (SDP), nezavisi Hrvoje Zekanović, Franko Vidović (Socijaldemokrati), Josip Jurčević (Domovinski pokret) te Miro Bulj (Most).

Kako javlja HRT, Mario Kapulica iz HDZ rekao je kako je danas na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a bilo govora o zahtjevu za pomilovanje Mustača i Perkovića. 'Ona je bitna za današnji trenutak u Hrvatskoj, kao što smo već danima upozoravali,večeras možemo reći da se pokazalo točnim, da je ova inicijativa, za koju mislim da nitko u Hrvatskoj više ne dvoji, da je napravljena Ad hoc, preko noći, bila je detaljno pripremljena, ali na pogrešnim premisama, te je dovela do vrlo štetnih, loših i nesretnih posljedica. Na te posljedice smo upozoravali od samog početka', rekao je Kapulica.

Josip Perković i Zdravko Mustač Izvor: Pixsell / Autor: Boris Ščitar

Kapulica je naglasio kako je došlo do podjele unutar braniteljske populacije, ali i unutar hrvatskih časnika i generala.

Mišel Jakšić iz SDP-a istaknuo je kako se danas često spominje Zoran Milanović, a on do sada ništa nije rekao o toj temi. 'Ja za sada ne vidim, gdje se on miješa, i gdje on stoji iza toga. Osim što nam povijest govori da niti Perković, a niti Mustač, nisu bili suradnici niti prvi suradnici Zorana Milanovića. Bili su kako nam povijest govori, bili su suradnici dr. Franje Tuđmana', kazao je Jakšić.

Rekao je da generali koji su potpisali pismo bili su u nekim fazama života u HDZ-ovim vladama ili su bili HDZ-ovi predstavnicu u Hrvatskom saboru. 'Pričekajmo što će reći Zoran Milanović, prije nego ga proglasimo krivim i za ovo', dodao je Jakšić.

Franko Vidović, Socijaldemokrati, naglasio je kako je ova tema vrlo vruć politički krumpir, te da ovaj slučaj ne možemo gledati jednoznačno. 'Nisu ti ljudi samo napravili zločine za koje su osuđeni, vjerujem u skladu sa zakonom i vjerujem u skladu s dokazima. Dakle, oni su pravomoćno osuđeni za nešto i odslužili su kaznu oko sedam godina. Ali oni su se stavili na raspolaganje prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu, u obrani Hrvatske. Ova inicijativa je apsolutno zakonska', rekao je Vidović.