RESTRIKTIVNE MJERE

Poljska uvodi izvanredno stanje na granici s Bjelorusijom zbog migranata

31.08.2021 u 20:56

Bionic
Reading

Zakon kojim će se proglasiti izvanredno stanje na granici s Bjelorusijom čeka potpis poljskog predsjednika Andrzeja Dude, a poljske vlasti tim zakonom žele zaustaviti veliki priljev migranata iz susjedne zemlje

Duda je najavio da će temeljito ispitati vladinu odluku i uskoro objaviti vlastitu, nakon što je premijer Mateusz Morawiecki u utorak potvrdio da je ta mjera na Dudinu stolu.

U Poljskoj izvanredno stanje stupa na snagu odmah nakon predsjedničkog potpisa. Međutim, predsjednik mora podnijeti uredbu parlamentu, koji ju može opozvati unutar 48 sati.

Ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski kazao je da će uredba biti na snazi 30 dana i da će se odnositi na "uski pojas" uz granicu i 183 općine.

U navedenim će područjima građanska prava biti privremeno ograničena pa će, primjerice, biti zabranjeni prosvjedi.

Kaminski je rekao da je tri tisuće migranata pokušalo preći iz Bjelorusije u Poljsku, bez dozvole, samo u kolovozu. Prošloga je tjedna Poljska započela gradnju 2.5 metara visoke žice uz 418 kilometara dugu granicu.

Zbog represije bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka prema prosvjednicima, koji su ustali protiv njegove vlasti nakon prošlogodišnjih izbora, za koje oporba i Zapad kažu da su namješteni, Europska je unija nametnula sankcije Bjelorusiji.

Bjelorusija je odgovorila tako što je migrantima dopustila da slobodno prelaze bjelorusku granicu prema susjednim članicama EU-a.

Poljska je javnost trenutno fokusirana na sudbinu 32 migranta iz Afganistana koji su zapeli u pograničnom gradu Usnarz Gornyju već gotovo tri tjedna.

Poljska granična policija i vojnici zatvorili su kamp i izbjeglicama ne dopuštaju ulazak u zemlju.

"Ne možemo ovdje postaviti presedane", rekao je Kaminski.

"Ako ih pustimo 30, 300 će ih doći uskoro, onda 3 tisuće pa 30 tisuća", poručio je i dodao da bjeloruska granična policija redovno dostavlja hranu tim migrantima.

Opozicija je kritizirala plan uvođenja izvanrednog stanja, a tvrde da to omogućava protjerivanje novinara i humanitarnih radnika koji ne žive u odredbom zahvaćenom području.

"Nećemo saznati za nehumani tretman sada tridesetorice, a kasnije možda i nekoliko tisuća", kazao je Krzysztof Gawkowski, vođa Saveza demokratske ljevice u poljskom parlamentu.