u donjoj šleskoj

Poljska sigurnosna služba spriječila planirani teroristički napad, uhićen mladić

14.07.2023 u 11:28

Bionic
Reading

Poljska obavještajna služba uhitila je 18-godišnjeg osumnjičenog islamističkog bombaša samoubojicu, rekli su dužnosnici u petak i spriječila planirani teroristički napad

Službe su 16. lipnja uhitile osumnjičenika, poljskog državljanina koji je prešao na islam 2022., u Donjoj Šleskoj.

Tijekom pretrage njegova stana ponašli su dokaze da je planirao napad. Već je prikupio informacije i materijale za izradu eksplozivnog pojasa, navodi se u priopćenju ABW-a.

Osumnjičenik je bio u kontaktu s osobama koje su tvrdile da su predstavnici terorističke skupine Islamske države, rekla je sigurnosna služba ABW.

Planirao je napasti zgradu poljske vlade u koordinaciji s ljudima s kojima je bio u kontaktu, navodi se u priopćenju.

"Osumnjičeni je optužen za sudjelovanje u aktivnostima organizirane kriminalne skupine čiji je cilj bio počinjenje terorističkog čina", priopćio je ABW.

"Također ga se tereti da je planirao izvršiti radnju opasnu po život ili zdravlje više osoba ili radnju koja bi mogla prouzročiti imovinsku štetu velikih razmjera. Na prijedlog tužiteljstva, sud je naložio da se osumnjičeniku odredi pritvor u trajanju od tri mjeseca."

Državno odvjetništvo provodi istragu protiv osumnjičenika za članstvo u zločinačkoj organizaciji s namjerom počinjenja terorističkih kaznenih djela.

Mogao bi se suočiti s 10 godina zatvora, izvijestila je novinska agencija PAP.