koronavirus

Poljska privremeno zatvara 12 rudnika ugljena zbog širenja zaraze među rudarima

08.06.2020 u 12:19

Bionic
Reading

Poljska će od utorka na tri tjedna zatvoriti dvanaest rudnika ugljena kako bi spriječila širenje zaraze koronavirusom među rudarima, najavio je u ponedjeljak zamjenik u poljskog premijera Jacek Sasin

Vlasti u Poljskoj potvrdile su nagli porast broja slučajeva zaraze koronavirusom među rudarima koji rade u rudnicima u južnom dijelu zemlje.

Među rudarima u rudnicima ugljena potvrđeno je gotovo 20 posto od ukupnog broja slučajeva zaraze u Poljskoj, prenijela je državna novinska agencija PAP.

'Ove su mjere nužne kako bi se pokušalo zaustaviti epidemiju', kazao je Sasin na konferenciji za novinstvo. Pojasnio je kako će rudarima u cijelosti bit isplaćene plaće za tri tjedna te kako neće biti problema u opskrbi ugljenom.

Dva rudnika koja će biti zatvorena u vlasništu su grupacije JSW, najvećeg proizvođača ugljena u Europskoj uniji a njihove su dionice pale za 10 posto nakon što je objavljena vijest o privremenom zatvaranju rudnika.

Iz grupacije su u priopćenju objavljenom u ponedjeljak izvijestili kako su među rudarima zabilježili ukupno 2771 slučaj zaraze koronavirusom, uglavnom u rudnicima Pniowek i Zofiowka.

Ta grupacija zapošljava oko 20 tisuća ljudi a druga PGG koja upravlja s deset ostalih rudnika čije je privremeno zatvaranje najavljeno ima 40 tisuća zaposlenih.

Pandemija koronavirusa prouzročila je dodatne poteškoće poljskim rudnicima ugljena koji su ranije suočeni s krizom zbog pada potražnje, niskih cijena i nagomilanih zaliha.

Poljska je vlada najavila plan restrukturiranja u narednim tjednima. Reutersovi izvori tvrde kako Poljska razmatra zatvaranje najmanje tri rudnika ugljena u narednim mjesecima. U Poljskoj je od covida-19 umrla 1161 osoba, a zaraženo ih je 26.780.