BERLIN PODRŽAVA

Poljska pozdravlja Gadafijev pad

22.08.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Poljska je u ponedjeljak pozdravila pad režima Moamera Gadafija te je u ime Europske unije, kojom predsjeda, obećala pomoć Libiji u prijelaznom razdoblju

'Pozdravljamo kraj 42-godišnje vladavine pukovnika Gadafija u Libiji. Čestitamo Libijcima i Nacionalnom prijelaznom vijeću na svrgavanju režima koji je godinama sponzorirao terorističke skupine odgovorne za mnoge izgubljene nevine živote u raznim zemljama i koji posljednjih mjeseci nije oklijevao upotrijebiti nasilje protiv vlastita naroda', navodi se u priopćenju objavljenom na internet stranici poljskog ministarstva vanjskih poslova:

'Međunarodna zajednica, Europska unija i Poljska, koja trenutno predsjeda Europskim vijećem, spremne su pružiti sveobuhvatnu pomoć partnerima i prijateljima u Libiji u ovom zahtjevnom procesu.'

Poljska pritom upozorava na potrebu očuvanja reda i mira u zemlji te poručuje da svi Libijci trebaju sudjelovati u gradnji novog društva 'koje poštuje ljudska prava'.

'Uvjereni smo da će pukovnik Gadafi i njegovi najbliži suradnici odgovarati za zločine u Libiji ili pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu', ističe poljsko ministarstvo.

Njemačka vlada je pozvala u ponedjeljak Moamera Gadafija da odustane od grčevite borbe za vlast, naglasivši da je 'izgubio svaki legitimitet'.

'Pukovnik Gadafi mora otići. Očekujemo da će doći do mirne i demokratske promjene vlade', izjavio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert na konferenciji za tisak.

'Potičemo prijelaznu libijsku vladu i sve snage koje su se angažirale zadnjih tjedana kako bi okončale Gadafijevu vlast da postave temelje za promjenu režima', kazao je on. 'Njemačka je spremna podržati taj proces', zaključio je.