HRABRA EWA KOPACZ

Poljska ministrica rekla 'ne' cjepivu protiv H1N1

13.11.2009 u 22:02

Bionic
Reading

I dok se hrvatski ministar zdravstva Darko Milinović preko medija kune kako je cjepivo protiv svinjske gripe dobro tvrdeći da će cijepiti sebe i svoju djecu, njegova poljska kolegica Ewa Kopacz rekla je odlučno ne cjepivu protiv virusa H1N1. Njezin hrabri potez naišao je na mnoge kritike udruga za ljudska prava, ali i na odobravanje

Poljski pravobranitelj za zaštitu ljudskih prava kaže kako će tužiti ministricu ako do ponedjeljka ne promijeni mišljenje. No grijeh Ewe Kopacz je u tome što je imala hrabrosti reći i odlučiti ono o čemu mnogi samo neslužbeno pričaju. O farmaceutskim lobijima, o cjepivu koje nije testirano, o potpunoj enigmi o samom njegovom sastavu.

'Nemojmo se šaliti. Vrijeme za šalu je gotovo', kazao je pravobranitelj za poljsku TV postaju , dodavši kako je Poljska jedina Europska zemlja koja je ostala hladnokrvna u vrijeme pandemije.

Koliko su kritika i sama sumnja u cjepivo opasni, pokazuje i činjenica da je govor ministrice naprasno prekinut na nacionalnoj televiziji. 'Neću dopustiti uporabu cjepiva koje nije posve testirano i od kojeg bi moglo umrijeti više ljudi nego od same svinjske gripe', napomenula je ministrica u svom govoru pred poljskim parlamentom, nakon čega je prekinut izravni TV prijenos sjednice.

Nemamo rezultate kliničkih testova, ne znamo sastav cjepiva i ne znamo nuspojave. Cjepivo je u četvroj fazi vrlo kratkog testa čiji rezultati još nisu poznati. Vrlo je malo uzoraka, cjepivo je testirano na samo 160 dobrovoljaca u dobi od 20 do 60 godina, od kojih nitko nije bio zaražen, u nastupu je rekla ministrica u govoru koji je postao hit na You tubeu.

Jakub Szulc, zamjenik ministrice zdravstva pokušao je izgladiti situaciju. Kazao je kako se ministrica prije kupnje cjepiva protiv svinjske gripe mora uvjeriti da je ono sigurno.

Poljski premijer Donald Tusk očito dijeli ministričin stav. Prošlog je tjedna rekao da Poljska neće kupiti cjepivo dok se ne dokaže da je sigurno i da nema nuspojava. Istaknuo je kako je tu odluku donio iako su 'pritisci farmaceutskih kompanija bili snažni'.

Do sada je u Poljskoj zabilježeno 234 slučaja oboljelih od svinjske gripe. Smrtnih slučajeva nije bilo.