lobiranje u portu

Poljska i Mađarska blokirali termin 'rodna ravnopravnost' na samitu EU-a

07.05.2021 u 21:42

Bionic
Reading

Lobiranje Poljske i Mađarske dovelo je do uklanjanja izraza "rodna ravnopravnost" iz deklaracije od petka o unaprjeđenju socijalne kohezije u Europskoj uniji koja se nastoji oporaviti od pandemije koronavirusa

Poljska nacionalistička vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) i njezin euroskeptični saveznik, mađarski premijer Viktor Orban promoviraju tradicionalne vrijednosti i više puta su se sukobili s liberalnijim zapadnim kolegama oko prava žena, homoseksualaca i migranata.

Dvije zemlje su se usprotivile izravnom spominjanju "rodne ravnopravnosti" u izjavi 27 nacionalnih čelnika bloka, koji se u petak i subotu sastaju u portugalskom Portu kako bi potražili načine za smanjenje socijalnih i ekonomskih nejednakosti koje su se proširile u pandemiji.

Iako je u ranijem nacrtu navedeno da će blok "promicati rodnu ravnopravnost", kasnija verzija koju je vidio Reuters izbjegava tu frazu i glasi: "Pojačat ćemo napore u borbi protiv diskriminacije i aktivno raditi na uklanjanju rodnog jaza ... i na promicanju jednakosti. "

Diplomati EU-a kažu da su Varšava i Budimpešta tražile ublaženiji izraz. Obje vlade podržavaju katoličke, konzervativne društvene vrijednosti, a uvodile su pomalo sve veću državnu kontrolu i politički utjecaj na medije, sudove i znanstvenike.

Strategija Europske komisije za rodnu ravnopravnost za razdoblje od 2020. do 2025. utvrđuje svoj cilj kao "Unije u kojoj su žene i muškarci, djevojke i dječaci u svoj svojoj raznolikosti slobodni slijediti svoj izabrani životni put, imaju jednake mogućnosti za napredak i mogu ravnopravno sudjelovati i voditi naše europsko društvo".

Orban je pri dolasku u Porto rekao novinarima da je "činjenica da muškarci i žene trebaju biti jednako tretirani". Rekao je da se protivi riječi "rod" koju smatra "ideološki motiviranim izrazom".

Poljski premijer Mateusz Morawiecki govorio je samo o potrebi da se "odbaci jaz između muškaraca i žena" na radnom mjestu, a ne o široj društvenoj jednakosti grupa različitih seksualnih orijentacija.

U Poljskoj su se neka područja proglasila "zonama slobodnima od LGBT-a" i dobila vladinu potporu nakon što su izgubila sredstva EU-a zbog diskriminacije.