DOMINACIJA BIJELIH MUŠKARACA

United Airlines u kokpitu želi više žena i pilota drugih rasa

06.04.2021 u 15:40

Bionic
Reading

United Airlines je rekao u utorak da želi da žene i osobe drugih rasa čine barem polovinu od 5000 pilota koje planira istrenirati ovo desetljeće u svojoj novoj školi za letenje, kako bi diverzificirali zanimanje kojim su najčešće dominirali bijeli muškarci.

Najava dolazi nakon što je američki avioprijevoznik ponovno započeo zapošljavati pilote, što je proces koji je bio obustavljen tijekom pandemije, dok se avioprijevoznik našao na meti glede političkih važnih pitanja poput rase.

"Želimo se pobrinuti da grabimo iz velikog dubokog bazena darovitih osoba, a da se ne ograničavamo na samo jedan njegov predio", rekao je glavni stručnjak za komunikacije, Josh Earnest, na zoom pozivu s novinarima.

United Airlines, sa sjedištem u Chicagu, pridružio se Delta Air Linesu i American Airlinesu u ponedjeljak, u izražavanju neslaganja načinom glasovanja nakon nedavno izglasanog zakona u državama poput Georgije, za koju aktivističke grupe kažu da nepošteno cilja crne glasače, kao i druge rasne manjine.

United je jedini veliki američki avioprijevoznik koji posjeduje školu letenja, United Aviate Academy, koju je kupio prošle godine prije nego što je zbog pandemije morao smanjiti svoje djelovanje.

Sada, što je više Amerikanaca cijepljeno, avioprijevoznici se ponovno okreću tržištu.

United planira zaposliti 10.000 pilota do 2030. godine, od čega će polovica proći kroz njihovu akademiju, a ostatak će doći od drugih avioprijevoznika ili iz američke vojske.

Od ukupno 12.000 Unitedovih pilota, oko 7 posto čine žene i 13 posto ljudi druge rase, rekla je kompanija.

Manje od 100 crnih pilotkinja radi za veće avioprijevoznike, rekla je pilotkinja Uniteda Carole Hopson, dodavši da se ova situacija mora promijeniti.

Postajanje pilotom dugačak je i skup proces, a kompanija nudi 1.2 milijuna dolara vrijednih stipendija za studij na njihovoj akademiji.