ne vode pregovore

Poljska i Britanija protiv slanja borbenih zrakoplova Ukrajini

31.01.2023 u 14:38

Bionic
Reading

Poljska je u utorak rekla da se ne vode pregovori o slanju borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini, a ni Britanija ne vjeruje da bi to bilo praktično, prenose agencije

Moguće slanje poljskih borbenih zrakoplova F-16 Ukrajini nije tema "službenih pregovora", rekao je u utorak zamjenik poljskog ministra obrane, dan nakon što je i SAD odbio slanje tih zrakoplova Kijevu, prenosi AFP.

"Za sada ne postoje službeni pregovori o slanju poljskih F-16 Ukrajini", rekao je Wojciech Skurkiewicz. "To pitanje ne postoji".

Poljska ima 48 zrakoplova F-16 američke proizvodnje.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je u ponedjeljak da će "svi njihovi postupci u cilju jačanja ukrajinskih obrambenih snaga biti koordinirani s partnerima iz NATO-a".

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak se kategorički usprotivio ideji slanja američkih zrakoplova F-16 Ukrajini.

"Ne", odgovorio je Biden novinaru u Bijeloj kući s tim u vezi.

Berlin je također kategorički odbio slanje borbenih zrakoplova, dok je francuski predsjednik Emmanuel Macron oprezno rekao da "ništa nije isključeno", uvjeravajući da ga to Ukrajinci još nisu zatražili.

Macron je razgovarao s nizozemskim premijerom Markom Rutteom koji je rekao da ne postoji "tabu" u vezi tog pitanja, ali i da bi to bio "velik korak".

Britanija je rekla da to ne bi bilo praktično.

"Britanski borbeni zrakoplovi jako su sofisticirani i potrebni su mjeseci da bi se naučilo letjeti. S obzirom na to, vjerujemo da nije praktično slati te zrakoplove Ukrajini", rekao je glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka u utorak, prenosi Reuters.

"Nastavit ćemo razgovarati s našim saveznicima o pristupu koji mislimo da je ispravan", dodao je.