gospodarski rast

Poljska 13. listopada izlazi na parlamentarne izbore

06.08.2019 u 22:11

Bionic
Reading

Ured poljskog predsjednika objavio je u utorak da će Poljska održati parlamentarne izbore 13. listopada, a većina ispitivanja javnog mnijenja očekuje da će vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) osvojiti te izbore zahvaljujući velikodušnim socijalnim davanjima i snažnom gospodarskom rastu

Otkako je 2015. došla na vlast stranka Pravo i pravda u sukobu je s Europskom unijom oko reformi pravosudnog sustava kao i zbog politike prema migrantima i odnosa prema okolišu, temama oko kojih bi se nesuglasice, u slučaju da stranka pobijedi na izborima, mogle samo pojačati.

"Predsjednik je upravo potpisao odgovarajući propis koji se odnosi na izbore kako bi se oni održali 13. listopada", kazao je Blazej Spychalski, glasnogovornik poljskog predsjednika Andrzeja Dude, potvrdivši u izjavi za radioteleviziju inicijalnu najavu datuma izbora, koje je predsjednik dao prošloga tjedna.

Agencija INRS prošlog je tjedna objavila ispitivanje javnog mnijenja prema kojemu bi za PiS glasalo 41,7 posto birača, 25 posto dobiva glavna oporbena skupina Građanska koalicija, a 10,2 posto osvajaju liberali i ljevičarski pokret.

Glavna tema kampanje vjerojatno će biti prava LGBT zajednice, vruće pitanje dominantno katoličke poljske nacije koja broji 38 milijuna ljudi, kao i socijalna politika te pitanje zagađenosti zraka i energije.