antiimigracijske stranke

Poljski PiS spreman za razgovore s talijanskom i španjolskom krajnjom desnicom

24.05.2019 u 12:06

Bionic
Reading

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) spremna je za razgovore o savezu u Europskom parlamentu s krajnjom desnicom, talijanskom Ligom i španjolskim Voxom, izjavio je premijer Mateusz Morawiecki u petak za Polska Times.pl

Zamjenik talijanskog premijera i čelnik Lige Matteo Salvini pokušava oformiti blok istomišljenika i antiimigracijskih stranaka, ali njegov napredak ometaju sukobljeni nacionalni interesi.

'Mi smo fleksibilni, ali isključujemo savez s bilo kojom frakcijom u čijem bi članstvu bila francuska Nacionalna fronta', kazao je Morawiecki, koristeći se prijašnjim imenom krajnje desničarske stranke koja se sada naziva Nacionalno okupljanje na čelu s Marine Le Pen.

'Spremni smo razgovarati sa Salvinijevom strankom, španjolskom strankom Vox i ostalima', rekao je poljski premijer.

Brojne stranke suverenista u Europi dijele široke ciljeve vraćanja ovlasti državama članicama EU-a i daljnjeg suzbijanja imigracije, ali često imaju vrlo različite ekonomske i socijalne politike, što otežava stvaranje koherentne skupine unutar parlamenta EU.

PiS i Liga se razlikuju u tome kako se nositi s imigracijom, a nisu usklađeni ni njihovi stavovi o gospodarstvu. PiS je također vrlo sumnjičav prema bliskim vezama koje su Le Pen i Salvini stvorili s Moskvom.

Mnoge ankete pokazuju rast i popularnost antiimigracijskih stranaka diljem Europe.

Nacionalno okupljanje vodi po anketama u Francuskoj. U Italiji su rezultati posljednjih anketa objavljenih prije dva tjedna pokazali da je Liga u jasnom vodstvu, iako se činilo da gubi zamah.

U Poljskoj je PiS vodeći u većini anketa provedenih tijekom predizborne kampanje, ali kako se glasovanje približava, slika se mijenja. U petak su dvije ankete u vodstvo stavile široku europsku koaliciju oporbenih stranaka, dok je jedna anketa dala prednost PiS-u.

Poljska u nedjelju izlazi na izbore za Europski parlament.