fiskalni poticaj

Poljska snižava porez na dohodak uoči parlamentarnih izbora

16.07.2019 u 17:10

Bionic
Reading

Poljska vlada objavila je u utorak da planira sniziti osnovnu stopu poreza na dohodak u sklopu šireg paketa fiskalnih poticaja namijenjenih umirovljenicima, mladima i obiteljima s djecom

Osnovna stopa poreza na dohodak trebala bi biti snižena za jedan postotni bod, na 17 posto, priopćili su iz vlade.

Predložena promjena trebala bi obuhvatiti oko 25 milijuna Poljaka a smanjila bi proračunske prihode za nešto više od 9,6 milijardi zlota (2,6 milijardi dolara) godišnje.

Niža osnovna stopa poreza na dohodak sastavni je dio paketa fiskalnih poticaja ukupne vrijednosti približno 40 milijardi zlota godišnje koji obuhvaća i isplatu 13. mirovine, proširenje programa dječjeg doplatka i smanjenje poreza na dohodak za mlade radnike.

Iz vlade napominju da premijer Mateusz Morawiecki predloženim sniženjem poreza na dohodak ispunjava obećanje iz predizborne kampanje.

Prijedlog još mora odobriti parlament a novi zakon trebao bi stupiti na snagu neposredno uoči parlamentarnih izbora čiji datum predsjednik Andrzej Duda još nije utvrdio a vjerojatno će se održati negdje između 13. listopada i 10. studenog, napominje dpa.

Vladajuća nacionalističko-konzervativna stranka Pravo i pravda trenutno uvjerljivo vodi u anketama i vjerojatno će osvojiti još jedan mandat.