NAJSTROŽI ZAKON U EUROPI

Poljaci će kemijski kastrirati pedofile

28.11.2009 u 17:53

Bionic
Reading

Poljski predsjednik Lech Kaczynski potpisao je zakon kojim se predviđa kemijska kastracija muškaraca koji su osuđeni za silovanje djece ili članova obitelji. Donošenjem ovog zakona Poljska je postala jedina zemlja u Europi gdje se seksualni napasnici na ovaj način kažnjavaju

Predviđeno je da se kastracija obavlja na dobrovoljnoj osnovi. Poljski premijer Donald Tusk ovaj zakon uputio je u proceduru nakon što je zemlju potresao cijeli niz suđenja pedofilima koji su zlostavljali djecu. Najdrastičniji je bio slučaj 45-godišnjaka koji je učestalo silovao svoju kćer i napravio joj čak dvoje djece.

Zahvaljujući inicijativi svojih političara, Poljska sada ima najstroži zakon koji sankcionira pedofile u Europi. Jedna od odredbi zakona predviđa da odrasle osobe kojima se dokaže silovanje djece mlađe od petnaest godina ili koje počine incest moraju početi uzimati lijekove za smanjivanje libida, što je na korak od kemijske kastracije.

Druge europske zemlje povremeno su eksperimentirale sa sličnim rješenjima, ali isključivo na dobrovoljnoj bazi, a ne u sklopu zakonskih rješenja. Tijekom primjene tih mjera zabilježeni su razni popratni efekti kod dobrovoljaca koji su se podvrgnuli kemijskoj kastraciji, pa su im tako nerijetko rasle – grudi.

Zakon su kritizirale grupe za zaštitu ljudskih prava, ali za sada je dobio široku podršku u javnosti, pa tako čak 80 posto Poljaka podržava kemijsku kastraciju za pedofile.