SECIRANJE HRVATSKOG PREMIJERA

Politico: Plenković je miljenik EPP-a, njegov trenutak tek dolazi

08.05.2019 u 22:50

Bionic
Reading

Europsko izdanje američkog portala Politico objavilo je u srijedu opsežan članak o hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, najavljujući da njegov trenutak tek dolazi. Iako premijersku dužnost obnaša niti tri godine, već sada je miljenik konzervativne Europske pučke stranke (EPP), piše Politico, dodajući da su na Plenkovićevom obzoru veliki planovi, počevši s hrvatskim predsjedanjem Vijećem Europske unije u prvoj polovici iduće godine

Portal Politico.eu navodi da Andrej Plenković za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om želi zaključiti pregovore o višegodišnjem EU proračunu. 'Naša je ambicija zaključiti pregovore o višegodišnjem financijskom okviru jer je veoma jasno da će to, barem djelomično, završiti na našem stolu, to će biti key dossier', rekao je Plenković u razgovoru za Politico.

Čelnici EU-a dogovorili su se u prosincu da će postići sporazum 'u jesen 2019.', ali diplomati priznaju da se to vjerojatno neće dogoditi. Plenković (49), bivši diplomat i član Europskog parlamenta, iskoristio je intervju za Politico kako bi ponovno istaknuo svoju posvećenost jačanju EU integracija. Hrvatska se namjerava priključiti Šengenskom prostoru bez graničnih kontrola i eurozoni do 2024., rekao je premijer.

'To je moja ambicija, do kraja idućeg (EU) mandata ... Rekao bih Schengen nešto ranije i euro nešto kasnije', prenosi Politico riječi premijera Plenkovića.

Hrvatsko EU predsjedništvo bit će i trenutak za ponovno pokretanje rasprave o proširenju EU-a, temi koju je aktualna Komisija stavila u zapećak. (U idućih pet godina, nitko se neće pridružiti Europskoj uniji, rekao je Jean-Claude Juncker u srpnju 2014., dok je još bio kandidat za predsjednika Komisije).

Za vrijeme hrvatskog predsjedništva, EU čelnici sastat će se u Zagrebu na summitu sa zemljama Zapadnog Balkana.

'Vjerujem da 2020... to je novi trenutak kako bismo stvarno vidjeli što možemo napraviti u rješavanju otvorenih pitanja između zemalja u regiji i imali neku vrstu agende njihove institucionalne dinamike vis-à-vis Europske unije u idućem desetljeću', rekao je Plenković.

  • +11
Andrej Plenković i Michel Barnier na dijalogu s građanima Budućnost Europe Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Samo da se ne spominje ponovno pokretanje proširenja EU-a.

'Ne bih koristio tu riječ, osobito ne sad prije (europskih) izbora... Nitko ne želi spomenuti proširenje, ali mi se čini da ako budemo previše oklijevali kao Europska unija, budemo li prespori, na prevelikoj distanci, svjedočit ćemo uključivanju drugih velikih aktera u ovoj regiji', rekao je Plenković, odbijajući imenovati bilo koju zemlju koja je bacila oko na regiju - uključujući Rusiju, Kinu i Tursku - ali dodajući da 'oni nisu prijetnja, oni artikuliraju svoje interese'.

Politico piše i o tome da se Hrvatska našla pod svojevrsnim nadzorom zbog ugovaranja gradnje Pelješkog mosta s Kinom, a prošlog je mjeseca u Dubrovniku bila domaćin susreta Inicijative 16 + 1. Piše i o predstojećem susretu europskih čelnika u Rumunjskoj, gdje će se zasigurno razgovarati o kadroviranju nakon izbora za Europski parlament, o Plenkovićevom govoru na konferenciji u organizaciji uglednog think tanka Centar za europsku politiku, kao i o skorom dolasku EPP-ovog spitzenkandidata Manfreda Webera i njemačke kancelarke Angele Merkel u Zagreb.

Što je još Plenković rekao za Politico možete pročitati ovdje.