pregovarač za brexit

Barnier Plenkovića izvijestio o stanju pregovora s EU-om

08.05.2019 u 17:13

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković primio je u srijedu glavnog pregovarača Europske unije za Brexit, a dvojac je kasnije sudjelovao u dijalogu na temu budućnosti Europe na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, priopćeno je iz vlade

Barnier je Plenkovića upoznao s trenutnim stanjem pregovora EU-a s Ujedinjenim Kraljevstvom, a pritom je istaknuo važnost očuvanja pravne sigurnosti za građane i poduzeća europskih i britanskih građana.

"Hrvatsko predsjedanje početkom iduće godine bit će ključno za jedinstvo Europljana", rekao je Barnier pred Banskim dvorima. Hrvatska 1. siječnja preuzima polugodišnje predsjedanje EU-om.

I premijer se osvrnuo na pripreme Hrvatske za predsjedanje Vijećem u tom razdoblju, naglasivši ulogu koju će ona tada imati o uređenju budućih odnosa Bruxellesa i Londona, kao i kod pregovora o novom europskom proračunu, stoji u priopćenju.

Plenković i Barnier kasnije su sudjelovali u Dijalogu s građanima na temu budućnosti Europe na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu gdje su odgovarali na pitanja studenata o izazovima koji su pred EU-om.

Riječ je o 26. po redu izdanju te tribine u Hrvatskoj, pokrenute 2014. godine. Do danas ih se održalo više od 1600 diljem Europe, sa sudjelovanjem više od 190 tisuća ljudi.