MEDVEDEV:

Političkim ubojstvima želi se destabilizirati Kavkaz

14.08.2009 u 18:07

Bionic
Reading

Nedavna ubojstva aktivista za ljudska prava na Kavkazu 'politička' su i imaju za cilj 'destabilizaciju situacije' u toj regiji, rekao je u petak ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, prenose agencije

'Cijeli niz političkih ubojstava i pokušaja ubojstava ima za cilj destabilizaciju situacije na Kavkazu. Govorim o ubojstvima aktivista za ljudska prava i pokušaju atentata na novog predsjednika Ingušetije', rekao je Medvedev nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkelom.

Medvedev je pozvao čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova da 'učini sve kako bi pronašao i raskrinkao ubojice'.'Mi znamo koliko je važna tema poštivanja ljudskih prava za predsjednika Ruske Federacije', kazala je Merkel na zajedničkoj novinskoj konferenciji, dodajući da počinitelji ubojstva moraju biti privedeni pravdi.

Dvije aktivistkinje ruskih nevladinih organizacija ubijene su u Čečeniji u manje od mjesec i pol dana. U Groznom je 14. srpnja oteta aktivistkinja centra za ljudskih prava 'Memorijal' Natalija Estemirova, čije je tijelo pronađeno istoga dana u Ingušetiji, a 11. kolovoza u prtljažniku automobila pored Groznog pronađeni su ubijeni supružnici Zarema Sadulajeva i Alik Džabrailov. Sadulajeva je vodila nevladinu humanitarnu organizaciju 'Spasimo mladi naraštaj'.

Osim toga, ingušetski predsjednik Junus-Bek Evkurov teško je ozlijeđen u atentatu potkraj lipnja. Ingušetski ministar graditeljstva Ruslan Amerhanov ubijen je u srijedu u svojem uredu u Magasu. Prije njega ubijena je zamjenica predsjednika ingušetskog Vrhovnog suda Aza Gazgirejeva.

U Dagestanu je pak početkom lipnja ubijen ministar unutarnjih poslova Adilgerej Magomedtagirov. Medvedev se osvrnuo i na ozbiljno narušene odnose s Ukrajinom. 'Ne vidim perspektivu obnove normalnih odnosa sa sadašnjim vodstvom', istaknuo je ruski predsjednik. 'Nadam se da će nova ukrajinska vlada imati više mogućnosti za poboljšanje odnosa' dodao je.

Ukrajinski prozapadni predsjednik Viktor Juščenko ima vrlo male izglede da dobije novi mandat na izborima 17. siječnja, po zadnjim anketama. Medvedev optužuje Juščenka da prodaje oružje Gruziji, da želi pristupiti NATO-u i da samostalno pregovara o energetici s EU-om, a kritizira i 'kampanju' protiv ruskog jezika te raskol između ruskih i ukrajinskih protestanata. Juščenko odbacuje sve te optužbe i optužuje Medvedeva da ima 'imperijalističke komplekse'.