TOPLAK, BRKIĆ I LJUTIĆ

Politički plagijatori diploma netaknuti, jednog odlikovao Josipović

13.03.2015 u 11:51

Bionic
Reading

Među najbližim je suradnicima koje je bivši predsjednik Ivo Josipović odlikovao posljednjeg dana svog mandata i šef njegovog osiguranja Silvije Toplak, MUP-ov zaposlenik poznat po plagiranju diplome Visoke policijske škole. Silviju Toplaku, glavnom tajniku HDZ-a Milijanu Brkiću i Robertu Ljutiću, bivšem zamjeniku šefa kabineta Milana Bandića diplome su poništene početkom prošle godine pod obrazloženjem da su plagirali diplomske radove, ali do danas protiv njih nisu podignute kaznene prijave MUP-a ili DORH-a

Kad je otkriven slučaj plagiranja diplomskih radova početkom 2014., predsjednik Ivo Josipović izjavio je novinarima kako je to 'potpuno neprihvatljivo'. Poručio je kako će o posljedicama po Silvija Toplaka odlučiti njegovi nadležni, prebacujući tako odgovornost za sankcije na Ministarstvo unutarnjih poslova, čiji je Toplak zaposlenik.

No Toplak nije kažnjen i na svojoj je dužnosti šefa osiguranja predsjednika Republike ostao do kraja mandata, da bi na koncu čak bio i odlikovan Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za RH i iskazani samoprijegor u radu Ureda predsjednika RH. Kakvu je poruku tim odlikovanjem htio poslati bivši i budući profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivo Josipović?

Silvije Toplak, Milijan Vaso Brkić i Robert Ljutić pali su nakon što je interna revizija MUP-a utvrdila kako je skupina od 19 ljudi plagirala na Visokoj policijskoj školi diplomski rad koji je 2009. izradio policijski načelnik Stanko Tomić. On je svoj diplomski rad branio kod mentora Mate Pušeljića, koji je nakon izbijanja afere suspendiran s Franjom Magušićem, jer je interna revizija ustanovila da su većem broju policijskih djelatnika, među njima i Brkiću, Brkiću i Ljutiću omogućili da godinu-dvije poslije plagiraju Tomićev rad.

Krivotvorenje javne isprave - zatvor od šest mjeseci do pet godina

Prema mišljenju pravnih stručnjaka, krivotvorenje diplome/svjedodžbe, diplomskog rada predstavlja kazneno djelo krivotvorenja javne isprave. Prema Kaznenom zakonu, za to je nedjelo predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Sudeći prema odgovorima koje sam dobila od MUP-a i DORH-a na pitanje koje su kaznene mjere poduzete protiv ovog plagijatorskog trojca, koji je čvrsto povezan s najmoćnijim političkim krugovima u zemlji, oni bi mogli proći nekažnjeno. Štoviše, MUP i DORH igraju ping-pong s odgovorima, kao i u brojnim drugim slučajevima u koje su upleteni moćni.

MUP se izvukao da je policija 'nakon provedenog kriminalističkog istraživanja o svemu utvrđenom izvijestila nadležno državno odvjetništvo radi donošenja meritorne državnoodvjetničke odluke'. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je odgovorilo da 'budući da policija nakon provedenog kriminalističkog istraživanja nije podnijela državnom odvjetništvu kaznenu prijavu ni protiv jedne osobe, već je dostavila posebno izvješće, državno odvjetništvo je, sukladno zakonskim odredbama, poduzelo druge radnje kako bi donijelo državnoodvjetničku odluku'.

Dodali su i kako ne mogu o slučaju dati više informacija, a kad jednom odluku donesu, poslat će priopćenje.

Na HRT-u su upravo podijeljena tri hitna otkaza zbog lažiranja diploma, ali poznato je kako u Hrvatskoj ista pravila ne vrijede za sve. Punu godinu dana nakon što su razotkriveni ovi moćni palgijatori diploma, istražna tijela još uvijek nisu pronašla razloga ni načina da ih kazne. U takvim slučajevima hrvatska pomirba funkcionira besprijekorno – važno je samo biti blizak SDP-u i(li) Ivi Josipoviću (Toplak), HDZ-u i(li) Tomislavu Karamarku (Brkić) te Milanu Bandiću (Ljutić).