SINDIKAT POLICIJE:

'Policijske odore ne smiju biti lako zapaljive'

20.05.2013 u 16:12

Bionic
Reading

Sindikat policije Hrvatske u današnjem priopćenju najoštrije osuđuje jučerašnji događaj u Belovaru kod Sesveta gdje je slučaj 'obiteljskog nasilja' eskalirao te rezultirao teškim ozljeđivanjem malog djeteta i dva policijska službenika, jednog muškarca te počinitelja

Dvojica policajaca koji su jučer zbog obiteljskog nasilja došli intervenirati u sesvetski Belovar zadobili su opekline opasne po život, nakon što je rastrojeni 29-godišnji muškarac po njima, sebi i 65-godišnjem ocu polio zapaljivu tekućinu i zapalio je opuškom. Osim stradalih policajaca ozljede opasne po život zadobili su osumnjičeni, kojeg policija tereti za pokušaj ubojstva i njegov 69-godišnji otac, dok je petogodišnje djete lakše ozlijeđeno.

'Nažalost, i ovaj događaj pokazao je koliko je opasan i izložen policijski posao. Još jednom se dokazalo koliko su policijski službenici izloženi pogibelji, osobito u slučajevima kada se moraju primijeniti policijske ovlasti', ističe se u priopćenju Sindikata.

Napominju kako je događaj ujedno upozorio na nužnost kvalitetnije zaštite policijskih službenika. Policijska odora ne smije biti od lako-gorivog i zapaljivog materijala, naprotiv nužno je odoru izraditi od kvalitetnih materijala koji su teško zapaljivi i gorivi, a za najizloženije skupine odore moraju biti od negorivih materijala, naglašavaju u priopćenju.

Također zahvaljuju policijskim službenicima na hrabrosti kojom su vjerojatno i spasili život malog djeteta i drugih članova njegove obitelji.

Na kraju, zabrinjavajuće je što najteže napade na policijske službenike čine najčešće recidivisti - je li to zbog toga što kazne postižu svoju svrhu specijalne prevencije - tj. ne odvraćaju počinitelje od ponavljanja kažnjivih ponašanja. Iz tog razloga, po već tko zna koji put, ponavljamo naš poziv da se slučajevi svih oblika napada na policijske službenike i ugrožavanje njihovih života, procesuiraju u najkraćem roku i primjereno kazne, stoji na kraju priopćenja Sindikata policije Hrvatske.