DALEKO OD ORIGINALA

Policija zabranila prvenstvo u brazilskom džiju-džicuu jer ga nema na olimpijskom popisu

01.03.2017 u 21:09

Bionic
Reading

Kanadska policija zabranila je održavanje državnog prvenstva u brazilskom džiju-džicuu u Montrealu, navodeći kako se radi o opasnoj borilačkoj vještini u kojoj se koriste šake, ruke i noge, za razliku od izvornog džiju-džicua, dodajući kako će uhititi organizatore i natjecatelje ukoliko budu inzistirali na održavanju natjecanja

Prema pojašnjenju kanadske policije, do zabrane natjecanja je došlo nakon što se u razgovoru s organizatorom doznalo kako za turnir ne postoji važeća dozvola Međunarodnog olimpijskog odbora te kako taj sport u Kanadi nije zaveden kao olimpijska disciplina. Pritom je policija nadodala kako održavanje natjecanja u borilačkim vještinama koje nisu na spomenutom popisu predstavlja kršenje tamošnjeg kaznenog zakona.

Glasnogovornik montrealske policije Jean-Pierre Brabant pojasnio je kako je do zabrane došlo nakon savjetovanja s Međunarodnim olimpijskim odborom te kako će, ukoliko organizatori pokušaju održati natjecanje, uhititi sve nazočne u dvorani, uključujući i gledatelje.

Kako javljaju kanadski mediji, organizatori su šokirani zabranom, navodeći kako će pokušati ishoditi sve potrebne dozvole i natjecanje održati početkom svibnja.

Brazilski džiju-džicu borilačka je vještina nastala u Brazilu miješanjem modernog džuda i japanskog džiju-džicua. Brazilska verzija usredotočena je osobito na borbu na tlu u ciljem dobivanja dominantne pozicije te korištenjem zglobova i gušenja kako bi se protivnik prisilio na predaju. Promovira princip da se manja, slabija osoba korištenjem ravnoteže i tehnike može uspješno obraniti protiv većeg i jačeg napadača, pa se ta vještina može trenirati za samoobranu.

Najveća razlika između izvornog i brazilskog džiju-džicua jest da južnoamerička verzija daje namjerni naglasak na borbu na tlu te zanemaruje tehnike bacanja.