NOVE KRIM METODE

Policija uz pomoć Facebooka lovi kriminalce

21.02.2013 u 21:17

Bionic
Reading

Optužba je vrlo teška i glasi: Kina je obučila tajnu armiju hakera za napade na američke ciljeve. Ukoliko je ova tvrdnja američke sigurnosne tvrtke 'Mandiant' točna, kompjutorski specijalisti već godinama uspješno napadaju vladine ustanove, medije i poduzeća. Ova vijest je objavljena točno na početku Europskog policijskog kongresa koji je održan u utorak i srijedu u Berlinu

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odmah je demantiralo ovu vijest i optužilo Amerikance za cyber-napade na ciljeve u Kini. Aktualni spor između dvije super-sile na drastičan način ilustrira koje razmjere su poprimili hakerski napadi odnosno virtualno ratište kako na državnoj tako i na privatno-ekonomskoj razini.

Prema informacijama sigurnosne tvrtke 'Symantec', sa sjedištem u SAD-u, tijekom 2011. je u globalnoj mreži zabilježeno 5,5 milijardi napada. U Njemačkoj je u istom razdoblju Savezna služba za borbu protiv kriminala BKA zabilježila 60.000 konkretnih slučajeva cyber-kriminala, izjavio je na Europskom kongresu policije zamjenik predsjednika ove službe Jürgen Maurer. Ovaj stručnjak smatra da ukupni razmjeri i posljedice 'nisu sagledive' i dodaje da postoji konkretna opasnost.

Predsjednik Savezne službe za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georg Maaßen smatra da virtualnom neprijatelju treba odgovoriti jakom tajnom službom u zemlji i inozemstvu. Njemačka Savezna služba za sigurnost informatičkih tehnologija sa sjedištem u Bonnu zadužena je samo za infrastrukturu, brine se da ona bude sigurna i da funkcionira. Ona nije zadužena za borbu protiv napada preko interneta. Hans-Georg Maaßen je na Kongresu europske policije u Berlinu pojasnio kojim metodama istražitelji pokušavaju ući u trag hakerima, džihadistima i ekstremnim desničarima. Zvuči jednostavno, ali nije. Jer, hakeri često i brzo mijenjaju kompjutore i servere. Tako se u digitalnom prostoru često gubi njihov trag.


Max-Peter Ratzel, direktor Europola od 2005. do 2009., smatra da je značenje društvenih mreža poput Facebooka i Twittera ogromno. Nick Keane, stručnjak za digitalnu tehniku u Britanskoj policijskoj akademiji je internet usporedio s autocestom bez ograničenja brzine, piše Deutche Welle

'Internet je autocesta bez ograničenja brzine. U nekim zemljama ne samo što nema ograničenja brzine već nema ni prometne policije. U takvom okruženju osjećate se nesigurno. Jer, kada se krećem po takvoj autocesti gdje nitko ništa ne poduzima kada stvari krenu naopako, onda zaista ne mogu reći da se osjećam sigurno', kaže Keane.

Policija u Donjoj Saskoj koristi Facebook u pronalaženju kriminalaca. Predsjednik Policijske uprave Donje Saske Axel Brockmann kaže: 'Imali smo slučaj, u kojem smo dugo vremena preko klasičnih sredstava informiranja i medija, uglavnom novina i radija, objavljivali tjeralicu i pokušavali doznati nešto o traženoj osobi. No, kada smo sve postavili na Facebook jako smo brzo dobili sve potrebne informacije. Radilo se o osam teških slučajeva, o seksualnim deliktima, teškim tjelesnim ozljedama i krađi u firmi. Sve smo slučajeve riješili uz pomoć Facebooka.' Pored toga koristeći socijalne mreže, imidž policije se popravio, a 75 posto mladih ljudi upravo se tako odluči za prijavu u policijsku školu.