jutarnja akcija

[VIDEO/FOTO] Pogledajte kako je policija odvela Tolušića iz vinarije po nalogu europskog tužitelja

07.07.2022 u 08:38

Bionic
Reading

Policija je u četvrtak ujutro pozvonila na vrata bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića u Virovitici po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja

Uz Tolušića uhićena je još jedna osoba. Jutarnji.hr doznaje da je riječ o višem savjetnik iz virovitičkog područnog ureda Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Željko Ferenc. Pretres vinarije je završen nešto iza 11 sati te je Tolušić odvezen policijskim kombijem. Pretpostavlja se da će sada ići u Zagreb. Prethodno je policija pretražila i Tokušićevu kuću. Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) objavio je priopćenje u kojem su potvrdili da se akcija provodi po njihovom nalogu

'EPPO u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), provodi hitne dokazne radnje danas, 7. srpnja 2022. godine, u Hrvatskoj.

  • +4
Istražitelji odvode Tomislava Tolušića iz vinarije Apolitico Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petrić

Navedene radnje odnose se na dvije osobe zbog sumnje na počinjenje subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru, koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta je dva natječaja sufinancirala Europska unija.

EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti, priopćili su iz Ureda europskog javnog tužitelja.

Akciju je potvrdila i policija koja je navela da provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta (subvencijska prijevara, zlouporaba položaja i poticanje na zlouporabu položaja). 'Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su dvije osobe s područja Policijske uprave virovitičko-podravske, jedan bivši državni dužnosnik i jedan zaposlenik tijela državne uprave. U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja, navodi se u priopćenju Ravnateljstva policije.

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Špehar

Mediji su već ranije pisali da je vinarija nekadašnjeg ministra poljoprivrede, za koju je dobio 2,5 milijuna kuna iz europskih fondova, predmet istrage Ureda europskog tužitelja. Bivši ministar se krajem prošle godine našao pod lupom istražitelja USKOK-a i OLAF-a i zbog ugovora s tvrtkom Omega software iz vremena u kojem je bio ministar.

Kuća bivšeg ministra Tomislava Tolušića Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Tada su mediji pisali da su predmet izvida četiri ugovora s Omega softwareom, tijekom kojih je posao s prvotnih 4,6 milijuna kuna narastao na gotovo 32 milijuna kuna za izradu i održavanje sustava eFondovi. Prvi ugovor potpisao je Tolušić, a ostale je sklopila također bivša ministrica Gabrijela Žalac. Ali čini se da je posao, pa i natječaj, bio formiran tako da se na njega zapravo, kako je utvrdila aktualna ministrica Nataša Tramišak, mogla javiti samo jedna tvrtka. Tolušić je obuhvaćen i istragom o sumnjama u malverzacije s dodjelama poticaja gospodarstvenicima, kojom je također obuhvaćen bivši ministar gospodarstva Darko Horvat.