UHITILA GA POLICIJA

Skandal u Kockici: Šef uprave u Ministarstvu mora seksualno zlostavljao kolegicu

07.01.2019 u 09:26

Bionic
Reading

Policija je uhitila visokorangiranog službenika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture zbog seksualnog uznemiravanja kolegice

Službenik je bio voditelj jedne od Uprava u ministarstvu te je 20. prosinca prošle godine nasrnuo na jednu od nižerangiranih zaposlenica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture tako što ju je počeo pipkati. Žena je obavijestila policiju, potom je uhićen i kazneno prijavljen za nametljivo ponašanje, prijetnje i spolno uznemiravanje, doznaje Jutarnji list.

Osumnjičeni muškarac je nakon toga ispitan u Općinskom državnom odvjetništvu, a iz policije nisu htjeli iznositi detalje zbog zaštite osobnih podataka već su rekli da je riječ o osobi koja je na dužnosti voditelja oko deset godina. Prema neslužbenim informacijama, službenik će dobiti otkaz ako se utvrdi da je počinio ovo kazneno djelo te bi mogao završiti i u zatvoru jer je za kazneno djelo prijetnje, kao i za nametljivo ponašanje te za spolno uznemiravanje, predviđena kazna zatvora do jedne godine.

U etičkom kodeksu državnih službenika stoji kako državni službenici imaju pravo na zaštitu od spolnog uznemiravanja, 'odnosno ponašanja koje predstavlja verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje spolne naravi, a koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva službenika i namještenika te uzrokuje strah ili neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje'.