PLANIRAN BOMBAŠKI NAPAD

Policija u stanu u Chemnitzu pronašla eksploziv, uhićene tri osobe

08.10.2016 u 18:28

Bionic
Reading

Stotine njemačkih policajaca pretražuje u subotu stambeno područje istočnog grada Chemnitza u potrazi za muškarcem kojega sumnjiče da je pripremao bombaški napad, nakon što ga nisu uspjeli naći u stanu. Riječ je o 22-godišnjem Sirijcu Jaberu Albakru, rođenom u siječnju 1994. godine

Njemačka policija objavila je u subotu poslijepodne da je pritvorila tri osobe povezane s potragom za 22-godišnjim Sirijcem osumnjičenim da je planirao bombaški napad. Dvojica su uhićena na središnjem gradskom željezničkom kolodvoru, a treći u blizini pretraženog stana. Reuters prenosi da je policija u spomenutom stanu pronašla eksploziv velike snage. Jaber Albakr nije među uhićenim osobama i potraga za njim još traje.

Sigurnosni izvori rekli su agenciji dpa kako je moguće da postoji islamistička pozadina. Policijska akcija uslijedila je nakon informacije unutarnje obavještajne službe, iako 'gdje, kada, kako i zašto' planiranog napada ostaju nejasni, rekao je Tom Bernhardt, glasnogovornik državne policije Saske, javlja agencija Reuters.

Specijalna policija je u pretrazi stana u četvrti Fritz-Heckert otkrila tragove eksploziva, navodi agencija dpa, a stanovnici su zamoljeni da ostanu kod kuće.

'Zatvoreno područje je toliko široko da skoro možemo isključiti prijetnju stanovnicima', rekao je Bernhardt. Bernhardt je kazao da nije jasno je li riječ o jednom ili više osumnjičenih.

Njemačka je do ljeta bila pošteđena napada islamističkih militanata do kakvih je došlo u susjednima Francuskoj i Belgiji. Međutim, krajem srpnja Islamska država je preuzela odgovornost za dva napada, na vlak u blizini Wuerzburga i na glazbeni festival u Ansbachu, u kojima su azilanti ranili 20 ljudi.