terorizam u čileu

Jedna bomba eksplodirala u policijskoj postaji, a druga poslana u sjedište tvrtke jednog od najbogatijih Hrvata

29.07.2019 u 20:09

Bionic
Reading

Čileanska policija traga za nepoznatom osobom koja je poslala paket bombu u sjedište tvrtke Quiñenco, čiji je predsjednik Andronico Lukšić, jedan od najbogatijih ljudi u Čileu koji je hrvatskog podrijetla, objavljeno je u ponedjeljak

Dva paketa bombi iste izrade bila su zaprimljena u četvrtak u glavnom gradu Santiago de Chile, prvi u policijskoj postaji, a drugi u uredu Quiñenca, konzorciju u vlasništvu Grupacije Lukšić (Grupo Luksic).

Paket u policijskoj postaji eksplodirao je oko 13 sati po lokalnom vremenu i ozlijedio osmero policajaca, a drugi je identificiran prije nego je eksplodirao.

Drugi paket, poslan u Quiñenco, bio je namijenjen Rodrigu Hinzpeteru, odvjetniku tvrtke koji je od 2010. do 2014. bio ministar unutarnjih poslova za mandata predsjednika Sebastiána Piñere. Nakon što je otkriven eksploziv zgrada kompanije bila je evakuirana.

“Duboko žalim zbog terorističkog čina u Čileu”, napisao je Andronico Lukšić na Twitteru. “Čile zaslužuje da odgovorni za ovaj kukavički čin, koji je za svaku osudu, ne prođu nekažnjeno”, dodao je.

Lukšić je u Čileu vlasnik rudnika, njegov konglomerat posluje i u financijskom i medijskom sektoru, a u Hrvatskoj je Lukšič grupa jedan od najvećih ulagača u turističkom sektoru.

Paketi s eksplozivom poslani su s istog mjesta putem čileanske pošte (Correos de Chile), a na odredišta stigli u razmaku od jednog sata. Sigurnosne kamere su pokazale kako je jedna zaposlenica pošte predala paket u policijsku postaju na sjeveru grada, no još se istražuje je li povezana s napadom za koji nitko nije preuzeo odgovornost.

Slanje paketa s eksplozivom nije uobičajeno u Čileu, no u posljednje dvije godine bilo je nekoliko slučajeva.

Predsjednik zemlje Piñera, koji obnaša drugi mandat, osudio je napad i nazvao ga "terorističkim“, a zatim je pozvao zastupnike u parlamentu na usvajanje novog antiterorističkog zakona.

„On bi policiji, državnim odvjetnicima i sucima dao dodatne mogućnosti“, izjavio je Piñera.

U siječnju 2017. paket s eksplozivom bio je poslan na kućnu adresu Óscara Landerretchea, tadašnjeg predsjednika Codelca, čileanske državne kompanije za bakar.

Čile je najveći svjetski proizvođač tog metala, s udjelom od oko 28 posto. Bomba je bila aktivirana u njegovoj kuhinji i ozlijedila njegovu kćer, kućnu pomoćnicu te njega samoga.

Početkom ove godine eksplozivna naprava eksplodirala je na jednoj autobusnoj stanici, ozlijedivši pet osoba. U svibnju je predsjednik gradskog metroa, Louis de Grange, primio poštom paket na svoju kućnu adresu. Prije nego ga je otvorio pozvao je policiju koja je ustanovila da je riječ o bombi.

Za te ranije slučajeve sumnjičila se skupina „Individualistas Tendiendo a lo Salvaje“ (ITS), ekološka i anarhistička grupacija nastala 2011. u Meksiku, čije se djelovanje odvija i u drugim zemljama. Njihova eventualna povezanost s bombaškim akcijama protiv Codelca i metroa objašnjavala se odmazdom za štetu prirodi koje te kompanije rade pod zemljom.