BAKRENE OBITELJI

Rudnici, nekretnine i pusti milijuni: Koja je pozadina tajne veze između Trumpa i najbogatijeg Hrvata na svijetu?

26.06.2019 u 14:05

Bionic
Reading

Američki mediji otkrivaju da je projekt potencijalnog rudnika bakra u državi Minnesoti, na koji je obitelj Lukšić dosad potrošila 450 milijuna dolara, bio pred gašenjem u vladi Baracka Obame da bi s dolaskom Donalda Trumpa, čiji kćer i zet u Washingtonu iznajmljuju kuću od obitelji Lukšić, došlo do preokreta

Američki dnevnik The New York Times objavio je u utorak iscrpni članak kojim je podigao sumnju u neprimjerene veze između tamošnjeg predsjednika Donalda Trumpa i poznate hrvatsko-čileanske obitelji Lukšić u vezi s potencijalnim rudnikom bakra u američkoj saveznoj državi Minnesoti. U središtu priče nalazi se zaštićeno područje jezera i šuma pod nazivom Boundary Waters koje se nalazi na sjeveroistoku Minnesote, uz granicu s Kanadom i pod kontrolom je saveznih vlasti iz Washingtona.

Ispod uglavnom netaknute prirode nalazi se jedno od najbogatijih neiskorištenih nalazišta rude bakra i nikla u svijetu i čileanska korporacija Antofagasta, pod kontrolom obitelji Lukšić, se kroz svoju američku podružnicu Twin Metals Minnesota već godinama trudi dobiti dozvole za iskorištavanje tih ruda. Twin Metals je u punu kontrolu projekta za koji je, navodno, do sad izdvojila već 450 milijuna dolara došao tijekom 2015. godine. U posljednjim mjesecima mandata Baracka Obame činilo se da Twin Metals neće uspjeti u namjeri da otvori novi rudnik. Obamina vlada odbijala je obnoviti koncesije nužne za rudnik i Twin Metals je tada podigao tužbu protiv države.

A onda - preokret...

Već u prvim tjednima Trumpova mandata stvari se mijenjaju, otkrile su poruke elektroničke pošte i niz drugih dokumenata na koje se poziva New York Times. Još i prije nego što je američki parlament potvrdio Trumpova čovjeka za čelnika ministarstva unutarnjih poslova, koje je nadležno za izdavanje koncesija, stav unutar tog ministarstva se promijenio u korist Lukšićâ i Antofagaste. Glasnogovornica ministarstva čije riječi citira Times navodi da se samo radilo ispravljanju 'pogrešne odluke koja je donesena u brzini', no dio drugih bivših visokih državnih dužnosnika kaže da je neobična brzina kojom je došlo do preokreta u slučaju.

Niti dva tjedna nakon što je u siječnju 2017. počeo Trumpov mandat dužnosnici u ministarstvu su počeli pregledavati potrebne dozvole i koncesije, a pribavljeni dokumenti pokazuju da je službenicima ministarstva poručeno da se pripreme za 'promjenu smjera'. Čak je i još nepotvrđeni tadašnji ministar Ryan Zinke primio informacije o promjeni situacije. Ključni sastanak odigrao se u svibnju kad su predstavnici Antofagaste održali sastanak sa glavnim savjetnikom Bijele kuće za nacionalnu energetiku i okoliš. Idućeg mjeseca doznalo se da je Bijela kuća izrazila 'interes za slučaj Twin Metals', a nakon toga uslijedio je i službeni put nekih dužnosnika u Minnesotu na lokaciju potencijalnog rudnika.

U prosincu je ministarstvo promijenilo odluku o uskraćivanju koncesija Twin Metalsu, a kompanija je povukla tužbu protiv države. Koncesije su konačno odobrene prošlog mjeseca uz neka ograničenja. Pred Antofagastom se još uvijek nalazi barem godinu dana dugi proces dobivanja drugih dozvola, ali probna bušenja već su u tijeku i Twin Metals već priprema plan iskorištavanja.

  • +6
Ivanka Trump i Jared Kushner žive u kući koju iznajmljuje obitelj Lukšić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Nekretnine u sivoj zoni

Kako je Trump još i prije svojeg mandata najavljivao da će rušiti regulativu koja štiti okoliš i koja kompanijama otežava iskorištavanje prirodnih dobara, cijela priča možda i ne bi bila vrijedna baš toliko pažnje da nije nekoliko dodatnih detalja. Jedan od njih je da je, prema službenim dokumentima u kojima se navode takvi troškovi, od dolaska nove vlasti Twin Metals znatno povećao izdatke za lobiranje u Washingtonu, na 900 tisuća dolara. Drugi detalj je puno interesantniji: kuća koju u Washingtonu iznajmljuju Trumpova kćer Ivanka Trump i njegov zet Jared Kushner je u vlasništvu investicijske kompanije koja je u vlasništvu obitelji Lukšića.

Times otkriva da je neposredno prije nego što su Kushnerovi stigli u Washington, kamo su preselili nakon što je Donald Trump kćer i zeta imenovao osobnim savjetnicima u Bijeloj kući, Andrónico Lukšić kupio dvije kuće s namjerom da ih iznajmljuje dobrostojećim obiteljima. Jednu od te dvije kuće nije nikada iznajmio i kasnije je prodana za nižu cijenu od one za koju je kupljena. Drugu su u vrlo kratkom razdobolju iznajmili Ivanka i Jared i to po cijeni od 15 tisuća dolara mjesečno za sedamstotinjak kvadrata raspoređenih na šest soba. Od trenutka u kojem je Lukšić kupio kuću do njenog iznajmljivanja prošlo je manje od tjedan dana.

U članku se navodi da je, u usporedbi s cijenama drugih nekretnina u kvartu, najam koji plaćaju Ivanka i Jared među višima, ali i da su Trumpovi kćer i zet prilikom dolaska u Washington planirali za unajmljivanje potrošiti i puno više. Detalji koji okružuju samu kupnju i iznajmljivanje dodatno pojačavaju sumnju da bi se tu moglo raditi o sivoj zoni. Jedna te ista agencija je dogovarala i kupnju kuće za Lukšića i iznajmljivanje te kuće Kushnerovima, i iako je ta agencija posredovala u svemu obje su strane prilikom potpisivanja ugovora bile svjesne tko stoji sa suprotne strane transakcije.

  • +8
Vjenčanje Davora Lukšića i Cristel Carissi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nitko ništa ne zna

Andrónico Lukšić, jedan od sinova oca Andrónica koji je stvorio obiteljsko carstvo, tvrdi da je Donalda Trumpa nakratko upoznao tek jednom prije nekoliko godina na utakmici američkog nogometa, i da ne poznaje Ivanku i Jareda. Odvjetnici Kushnerovih i agenti za nekretnine koji su proveli transakciju tvrde da između rudnika u Minnesoti i iznajmljivanja kuće nema nikakve veze. Glasnogovornica američkog ministarstva tvrdi da niti Ivanka Trump ni Jared Kushner nisu pregovarali o rudniku.

I dok se u Washingtonu pregovaraju dozvole i najmovi, mišljenja o potencijalnom novom rudniku u Minnesoti su podijeljena. S jedne strane se nalaze zagovaratelji projekta koji tvrde da će novi rudnik donijeti i stotine novih radnih mjesta. S druge strane su aktivisti zaštite okoliša koji se protive novim rudnicima jer strahuju da će doći do zagađenja koje će uništiti netaknutu prirodu.

Povijest iseljeničke obitelji Lukšić i njihovog bogatstva koje se procjenjuje na više od 15 milijardi dolara seže do 1910. godine kad je Polikarp Lukšić iselio s Brača i naselio se u Čileu. Njegov sin Andrónico, koji je preminuo 2005. godine, izgradio je carstvo koje obuhvaća rudarstvo, bankarstvo, pivovare i brojne druge industrije, i kojim danas upravlja obitelj: prije svega njegovi sinovi Jean-Paul i Andrónico (treći sin Guillermo je preminuo 2013.), ali i drugi članovi. Najveći dio bogatstva okupljen je u dvije krovne kompanije: Antofagastu koja se bavi rudarstvom, i korporaciji Quiñenco koja obuhvaća ulaganja u druge sektore. U Hrvatskoj su poznati po znatnim ulaganjima u turističkom sektoru, a u proljeće prošle godine Lukšići su ugostili i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović prilikom njenog posjeta Južnoj Americi.