DOBAR PROJEKT IZ OSIJEKA

Policija svoje redove pojačava dječjim detektivima

05.02.2013 u 17:06

Bionic
Reading

Ovih se dana jedinstveni projekt provodi u Osnovnoj školi Augusta Šenoe u Osijeku. Projekt provodi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i Ministarstvo unutarnjih poslova. Naime, uočeno je da se dijete koje je žrtva zlostavljanja na internetu prvo povjerava svojemu vršnjaku i zato su učenici naučili nešto više i o pravima djeteta i privatnosti u svakodnevnom korištenju interneta te kako se zaštititi i komu prijaviti neprimjeren sadržaj

Osječka policija dobila je tako veliko pojačanje - 30 web detektiva. Tomislav Ramljak iz Centra nada se kako su mali Osječani napravili prvi korak, a da će ih slijediti i ostale škole u Hrvatskoj.

‘Meni je iznenađujuće bilo kad su učenici prvih i drugih razreda toliko već bili potkovani da su bili upoznati s jako puno tema i problematika na internetu i iznenadilo me koliko su brzo prihvatili ovo novo znanje’, rekao je Ramljak.

Novopečeni web detektivi ponosno su stavili svoje kape i značke i već prvog 'radnog' dana dali se u ozbiljan rad. Uz učenike, u projekt su uključeni i profesori informatike, i to izvan svog radnog vremena, kaže ravnatelj škole Krešimir Ćosić

‘Više se djeca ne druže toliko na nogometnim igralištima, nego se druže na portalima. Upravo je stoga bitno pratiti to druženje da ne bi izmaklo kontroli ili da se ne bi dogodile neke nepoželjne situacije, a za koje mi ne bismo mogli znati da nemamo upravo ove web detektive’, izjavio je Ćosić.

Roditelji također moraju znati što im djeca rade na internetu, kaže Nives Savanović iz obiteljskog centra Osijek.

‘Roditelji i djeca razvijaju odnos povjerenja i razumijevanja, razgovaraju o mogućim opasnostima i sadržajima koji se mogu pronaći na internetu’, rekla je Savanović.

Ovih se dana obilježava Dan sigurnijeg interneta, te će u školama biti održana predavanja i edukativne radionice, kako bi se djeca upoznala sa svim opasnostima koje vrebaju na internetu.