afera sms

Klupko se odmotava: Uhićen je Tolušićev vozač, ujedno kum Milijana Brkića, koji komentira: Bože moj...

26.09.2018 u 10:23

Bionic
Reading

Policija je rano jutros u Zagrebu privela osobu koju sumnjiči da je dojavila Franji Vargi, autoru famoznih 'Mamićevih SMS-ova', da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje. Riječ je o Blažu Curiću, službenom vozaču ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i kumu te bivšem vozaču potpredsjednika Sabora Milijana Brkića

'I ja sam čuo jutros da je uhićen jedan od mojih vozača koji rade u Ministarstvu poljoprivrede, koji je ujedno vozio mene. Svaka čast Ministarstvu unutarnjih poslova i DORH-u. Očekujem da će apsolutno svi koji su u ovoj aferi imali prste biti procesuirani i kažnjeni', rekao je Tolušić novinarima ispred Vlade.

Upitan je li znao da je njegov vozač bio u vezi s Vargom, Tolušić je kazao da do jutros nije znao za to.

Na pitanje što će biti ako se pokaže da su SMS-ovi korišteni u unutarstranačkoj borbi, Tolušić je rekao: 'Što se tiče ove afere, policija mora istražiti apsolutno sve i kazniti sve do jednog koji su krivi.'

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić novinarima je u Saboru potvrdio kako je istinita informacija da je uhićeni vozač kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Curić doveden u USKOK, branio se šutnjom

Blaž Curić je nešto prije 14 sati doveden na ispitivanje u sjedište USKOK-a. 

Vozača Ministarstva poljoprivrede Blaža Curića, uhićenog jer je osumnjičenom Franji Vargi navodno dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka, USKOK tereti za poticanje na sprječavanje dokazivanja, potvrdio je nakon ispitivanja njegov odvjetnik.

Odvjetnik Krešimir Vilajtović potvrdio je novinarima ispred sjedišta USKOK-a da je Curić na prvom ispitivanju koristio svoje zakonsko pravo i branio se šutnjom.

Na pitanje o težini optužbi Vilajtović je kazao da 'sama kvalifikacija kaznenog djela nije spektakularna'. 'Tu zakonodavac ne predviđa neku tešku kaznu. Kvalifikacija je takva da nam ostaje sasvim dovoljno prostora za obranu', ustvrdio je Vilajtović.

Za to kazneno djelo zakon predviđa kaznu od najviše pet godina.

Vilajtović još nema saznanja hoće li USKOK za Curića zatražiti istražni zatvor, a ako to zatraži, odluku će donijeti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

'Sve što se događa govori da su pravosudne institucije i institucije progona apsolutno neovisne i da nema nedodirljivih dužnosnika niti građana RH... Sve što je potrebno treba procesuirati, bez obzira na to o kome se radi', kazao je u Hrvatskom saboru predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Brkić se u nekoliko navrata izjasnio kada je u pitanju prosvjed u Vukovaru. 'Vidjet ćemo hoće li ići na prosvjed. Ja prosvjed osobno ne podržavam, a mislim da neće ni on.'

Kaže da je prvi put čuo za Franju Vargu nakon što je izbila afera, da ne zna tko je niti bi ga sada prepoznao. Da su Brkić i Varga kumovi, maloprije je, kaže, doznao.

  • +10
Milijan Brkić komentirao optužbe protiv njega Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na pitanje kako predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentira činjenicu da ga je Varga spomenuo, kaže: 'Razgovarao sam s Jandrokovićem i on nema pojma tko je ta osoba, niti je ikada kontaktirao s njim.'

Tvrdi da nije riječ o unutarstranačkom obračunu u HDZ-u.

Prema informacijama koje smo dobili iz HDZ-a, Blaž Curić je duže vrijeme bio Brkićev vozač, još iz vremena kad je ta stranka bila u oporbi.

Upitan za komentar uhićenja, Milijan Brkić je novinarima u Saboru rekao: 'Čuo sam da je uhićen moj prijatelj, suborac i ratni drug Blaž Curić, ali Bože moj, neka institucije odrade ono što moraju.'

MUP i USKOK šute

Informaciju o uhićenju nisu željeli komentirati u MUP-u, ističući da je slučaj u nadležnosti USKOK-a, gdje također nije bilo moguće dobiti nikakvu informaciju.

Podsjetimo, jedna je osoba prošlog četvrtka nazvala Vargu s jednokratnog telefona, iz Dubrave u Zagrebu, te mu poručila da odmah uništi sve hard diskove i USB stickove.

Nakon Vargina uhićenja policija je intenzivno pokušavala utvrditi tko mu je uputio ovo upozorenje.

USKOK navodi kako se Vargu tereti da je u razdoblju od veljače do 20. rujna ove godine na području Belišća i Zagreba za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju kako bi te osobe ishodile povoljne sudske odluke.

Tako ga se sumnjiči da je izradio lažnu prepisku između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je u tom predmetu bio član sudskog vijeća te po kojoj je Cvitan vršio pritisak na suca da prije objave prvostupanjske presude u tom predmetu, a bez ikakvih dokaza, osudi jednog okrivljenika u kaznenom postupku koji se protiv Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšeg Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom.

Okrivljenika se tereti da je lažnu prepisku potom dostavio Zdravku Mamiću koji ju je pak javno objavio na konferenciji za medije 4. lipnja ove godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim navedenoga, okrivljenik je prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude, protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda RH koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da ju Zdravko Mamić iskoristi u predstojećem žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila dojava da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.

USKOK je sucu istrage osječkog Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika kojega se sumnjiči za kazneno djelo sprečavanja dokazivanja.

Na Županijskom sudu doznaje se kako je 36-godišnjaku određen istražni zatvor od mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja djela koja je činio tijekom duljeg vremenskog razdoblja te zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke s kojima je bio u komunikaciji i koji imaju saznanja o ovom kaznenom djelu.

  • +3
Zdravko Mamić na sudu u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos