pretraga kuća

Zbog prijetećih grafita Miloradu Pupovcu policija privela više osoba u zadarskom zaleđu

13.09.2019 u 17:03

Bionic
Reading

Policija je pretražila više kuća, te privela više osoba sa šireg područja Zadarske županije zbog prijetećih grafita i plakata koji su prije četiri dana osvanuli na ulazu u Ceranje Donje, rodno selo predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca

Iako Zadarski.hr neslužbeno doznaje da je na obavijesne razgovore tijekom srijede i četvrtka privedeno desetak osoba, u policiji u petak to nisu htjeli potvrditi.

'Kriminalističko istraživanje još traje i u tijeku su izvidi cijelog slučaja. Ništa više od toga ne možemo reći', rekli su kratko u zadarskoj policiji.

Opsežna policijska istraga počela je odmah nakon što je mjesto oblijepljeno uvredljivim plakatima s Pupovčevom fotografijom i tekstom kojeg se saborskog zastupnika SDSS-a proziva za teror i naziva velikosrpskim luđakom.

'Teror velikosrpskoga luđaka nad cijelom Hrvatskom, posljedica je bolesne Plenkovićeve politike istjerivanja ekstremizma, klerofašizma i nacionalizma iz HDZ-a i Hrvatske', stajalo je na plakatima. Uz to je i preko ploče s imenom mjesta ispisan i grafit „Ubi Srbina“ s krilatim U.

Pretresi kuća i uhićenja više osoba uzbunili su stanovnike zadarskog zaleđa koji negoduju jer se nad njima, kako smatraju, vrši neviđeni progon policijske države.

'Došli su u četvrtak oko 18 sati i počeli nasumično kupiti ljude. Prijatelja su mi svezali na pumpi di radi. Odveli ga doma u lisicama, a onda isprevratali kuću. Išli su od sobe do sobe. Uzeli mu neke majice i odveli ga. Ovom drugom automehaničaru uzeli su sprejeve, a on ih mora imati jer s tim radi', ispričao nam je svjedok jednog od pretresa, koji se odigravao u četvrtak u Vrani u blizini Ceranja Donjih. Navodi kako su tu večer iz Vrane odveli sveukupno trojicu mještana, a iz drugih sela, kaže, još najmanje osmoricu.

  • +12
Milorad Pupovac u Saboru je prije dva dana održao konferenciju za medije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Pokupili ih sve. Većinu ih znam. Nemaju oni veze s tim. Dobri su to momci, ne mrze nikoga', kaže mještanin Vrane za Zadarski.hr.

'Nitko ovdje Srbe ne dira. Mi smo prošli križni put zbog tog sela, a sada kupe dečke. To je suludo', kaže mjšetanin Vrane koja se nalazi između Ceranja Donjih i Benkovca.

Prijeteći grafiti i plakati u rodnom selu predsjednika SDSS-a pojavili su se nedugo nakon incidenta u kafiću u Uzdolju pokraj Knina gdje su huligani pretukli Srbe koji su gledali utakmicu Crvene zvezde.

Zbog tog napada Pupovac je usporedio Hrvatsku s NDH i izjavio da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti u regiji.

Aplelirao je tada da se prestane s revizijom prošlosti, te ujedno pozvao da se uklone ušata, ustaška 'U' s fasada zgrada i prometnih znakova, uniforme s ustaškim pozdravom ZDS, te da se sankcionira izvikivanje ili ispisivanje popraćeno prijetnjama smrću, da se prestane biti slijep i gluh na poruke poput 'Ubij Srbina'.

'Nitko od mene ne treba tražiti da ne poistovjećujem demokratsku, europsku Hrvatsku s nedemokratskom NDH i njihovom zločinačkom ustaškom ideologijom jer ja isuviše dobro znam tu razliku i ja to živim', rekao je tada predsjednik SDSS-a.