FRANCUSKI PREDSJEDNIČKI KANDIDAT

Policija pretresla dom Francoisa Fillona

02.03.2017 u 22:50

Bionic
Reading

U četvrtak je izvršen pretres pariškog doma konzervativnog kandidata za francuske predsjedničke izbore Francoisa Fillona koji će biti optužen za aferu fiktivnih zapošljavanja i koji izgleda sve izoliraniji nakon što su ga kritizirali i njegovi pristaše.

Fillon je bio uvjerljivi favorit za Elizejsku palaču do kraja siječnja kad je započela istraga njegove navodne zloupotrebe sredstava poreznih obveznika, te objave novina Le Canard Enchaine da je svojoj supruzi Penelope isplatio 500 tisuća eura za posao koji nije radila, što je on odbacio.

Konzervativni kandidat za francuskog predsjednika Fillon u subotu će proslaviti 63. rođendan. U srijedu je otkrio kako ga sud planira staviti pod službenu istragu, te da se mora pred njim pojaviti do 15. ožujka. Proces je odbacio kao "politički atentat", no istaknuo je da će surađivati s nadležnim tijelima. 

"Neću se dati, neću se predati, neću odustati. Borit ću se do kraja", zaključio je Fillon.

No njegov je slučaj izazvao više istupa u njegovoj stranci. Petnaestak lokalnih zastupnika ga je tražilo da se povuče, a prijašnji pobornici bivšeg premijera Alaina Juppea koji su mu se priklonili, sada ga napuštaju. U četvrtak je bivši premijer desnog centra Dominique de Villepin izjavio da Fillon neodustajanjem vodi svoj tabor u ponor.

"Baza je čvrsta", reagirao je u četvrtak Fillon i krenuo na jug Francuske u nadi da će pokrenuti kampanju.

Samo svaki četvrti Francuz odobrava njegovu odluku da ostane kandidat, prema anketi objavljenoj u četvrtak.

Ankete već pokazuju da će Fillon najvjerojatnije izgubiti izbore. Favoritom su proglasile Emmanuela Macrona, neovisnog kandidata centra, a s njim će se u drugom krugu boriti Marine Le Pen, čelnica krajnje desnog Nacionalnog fronta.