SUMNJA U KORUPCIJU

Policija pretražuje vilu Nicolasa Sarkozyja

03.07.2012 u 18:26

Bionic
Reading

Policija pretražuje dom i urede bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja u sklopu istrage o optužbama o ilegalnom financiranju kampanje, prenosi BBC. Između ostalog, pretražena je vila u Parizu koju unajmljuje Sarkozyjeva supruga Carla Bruni, a u kojoj par živi od vjenčanja 2008. godine, kao i uredi odvjetničke tvrtke Arnaud, Claude and Associates, čije dionice Sarkozy posjeduje. Supružnici nisu nazočili premetačini jer su jučer otišli na odmor u Quebec, rekao je Sarkozyjev odvjetnik, a prenosi Guardian

Sarkozyja se sumnjiči da je za svoju kampanju za predsjedničke izbore 2007. godine donacije Liliane Bettencourt, najbogatije žene u Francuskoj, koje su prelazile najveću zakonom dopuštenu svotu. Sud pokušava utvrditi je li njegova stranka UMP na taj način nezakonito primila oko 800 tisuća eura. Éric Woerth, tadašnji blagajnik UMP-a, u veljači je završio pod sudskom istragom zbog novca koji je navodno primio od Bettencourt, nasljednice tvrtke L'Oreal. Njezin računovođa 2010. je godine otkrio kako je ona Woerthu isplatila 50 tisuća eura, što je mnogo više od 4.600 eura, najveće dozvoljene svote za pojedinačne donacije.

Sarkozy, koji je kao predsjednik do 15. lipnja bio pod imunitetom, odbacio je optužbe o umiješanosti u skandal. Suci još nisu otkrili hoće li ga pozvati da svjedoči.