represija u republici srpskoj

Policija pred crkvom rastjerala prosvjednike iz skupine 'Pravda za Davida'

02.01.2019 u 19:42

Bionic
Reading

Pripadnici prosvjedne skupine "Pravda za Davida" u srijedu su se ponovno okupili u Banjoj Luci unatoč policijskoj zabrani, a to su kao i u prethodna dva dana ponovo učinili pred pravoslavnom sabornom crkvom gdje su zapalili svijeće i pomolili se za mladog Davida Dragičevića kojega je smrt iz ožujka prošle godine još nerazjašnjena.

Stotinjak osoba pridružilo se Suzani Radanović, majci Davida Dragičevića, koja je i u srijedu stigla prva pred crkvu kako bi zapalila svijeću no sve ih je ponovo potjerala policija uz obrazloženje da njihovo okupljanje nije najavljeno.

"Doveli su me u situaciju da na ulici ne smijem spomenuti ime svog sina jer mogu biti uhićena", kazala je ogorčena Radanović novinarima prije policijske intervencije.

Policajci je sada prate i po ulicama braneći joj da se bilo gdje zazustavi, ustvrdila je.

Istaknula je da ona kao i drugi prosvjednici samo traže istinu o Davidovoj smrti i upozorila da oni kojima je to dužnost, a ne žele ili nisu u stanju razriješiti slučaj poput ministra unutarnjih poslova RS Dragana Lukača moraju podnijeti ostavke.

Radanović je postala neformalnom predvodnicom prosvjeda pošto je iz javnosti nestao Davor Dragičević, Davidov otac, a njemu se trag izgubio nakon što je policija 30. prosinca nasilno rastjerala veliki prosvjedni skup održan u središtu Banje Luke.

Za njim je policija raspisala i tjeralicu tereteći ga za kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti jer je na prosvjednom skupu navodno prijetio dvjema osobama no i dalje nema nikakvih informacija o tome gdje je Davor Dragičević. Mediji bliski vlastima Republike Srpske nastavljaju širiti različite glasine poput onih da se skrio u veleposlanstvu Velike Britanije u Sarajevu ili da s policijom pregovara o uvjetima predaje.

Suzana Radanović drži da režim i mediji pod njegovom kontrolom izmišljanjem takvih priča pokušavaju skrenuti pozornost sa središnjeg problema, istrage Davidove smrti.

  • +23
Mirno okupljanje u Zagrebu u znak podrške inicijativi Srce za Davida Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Policija je optužila oporbu da manipulira prosvjednicima, napose članove Partije demokratskog progresa (PDP).

Zastupnik te stranke u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković koji je uhićen u utorak pred crkvom kamo je također došao zapaliti svijeću nakon 24-satnog pritvora u četvrtak je predan okružnom tužiteljstvu uz kaznenu prijavu za "izazivanje nereda".

Privedena je i saslušavana i Jelena Trivić, također parlamentarna zastupnica PDP-a koja je sudjelovala u ranijim mirnim prosvjednm okupljanjima.

Iz PDP-a su tijekom dana odlučno odbacili policijske optužbe da ta stranka stoji iza okupljanja skupine "Pravda za Davida".

Trivić je u izjavi novinarima skrenula pozornost na to da policija do sada zbog Davidova ubojstva nije uhitila nikoga, ali je zato privela čak 20 sudionika okupljanja.