I DALJE DRŽI VJERONAUK

Policija ne istražuje svećenika koji mašta o djeci

03.05.2011 u 16:03

Bionic
Reading

Vlč. Marko Tomušić, svećenik iz slavonskog sela Beraka, koji se posljednjih dana našao u središtu skandala nakon objave eksplicitnih snimaka i razgovora u kojima 'mašta o dečkima iz škole', i dalje služi mise, predaje vjeronauk i obavlja pripreme za skorašnju prvu pričest u seoskoj crkvi

U međuvremenu, doduše, berački župnik intenzivno razgovara s mještanima na temu medijskih napisa o njemu. Navodno se 'teško nosi sa situacijom', a dio Berčana s kojima je razgovarao i dalje mu vjeruje

izražavajući sumnje u 'čuda tehnologije i namještaljke'. Policija u isto vrijeme cijeli slučaj vodi kao 'operativno saznanje' i ne pokreće istragu, dok Ordinarijat Đakovačko-osječke nadbiskupije 'nastavlja pomno pratiti slučaj' i obećava 'postupiti prema crkvenim uputama'.

Jutarnji list nedavno je objavio priču o 'svećeniku u jednoj od vukovarsko-srijemskih župa' koji u videorazgovoru s poznanikom preko Skypea, obučen u sado-mazo odjeću i pokazujući pomagala 'za odrasle', priznaje da su mu u mašti dječaci kojima 'u pogledu i smiješku' prepoznaje određene seksualne sklonosti. Navedeno je i da je isti svećenik morao biti premješten iz jedne od osječko-baranjskih župa zbog sličnih optužbi za pedofiliju. Potom je, kad su mu novinari predočili priču, zanijekao da je na kompromitirajućim fotografijama objavljenim u novinama upravo on, ustvrdivši da je žrtva ucjene. Navodno mu je došla prijeteća poruka sa srbijanskog mobitela u kojoj je pisalo da treba platiti 3.000 eura 'ukoliko ne želi da snimke budu poslane na određene adrese ili stavljene na internet'. O svemu je razgovarao i s nadbiskupom Marinom Srakićem, nakon čega je odlučio iznijeti svoju obranu.

'Policija cijeli događaj vodi kao operativno saznanje i dosad nismo zaprimili nijednu kaznenu prijavu, niti raspolažemo spoznajama da je na štetu maloljetnika ili bilo koje osobe počinjeno kazneno djelo', potvrdio je Luka Barunčić, glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Na upit može li policija postupiti na temelju medijskih napisa i, primjerice, provjeriti svećenikova računala, glasnogovornik Barunčić odgovara da je 'riječ o specifičnom kaznenom djelu'. 'Tek kad dobijemo informaciju da je počinjeno kazneno djelo ili na štetu maloljetne osobe ili nam se kao oštećena prijavi bilo koja osoba, počinjemo kriminalističko istraživanje', ponovio je Barunčić.

Vukovarsko-srijemska policija zasad prati samo ono što je objavljeno na portalima i novinama i, po njima, još uvijek ne postoji sumnja u počinjenje nekog od kaznenih djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa. Po onome što je objavljeno, čak ne postoji ni kažnjiva radnja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. No policija, ipak, radi na nečemu vezanom uz taj slučaj. Provodi se, naime, istraga u cilju utvrđivanja

Ima dva računala, a ne zna što su Skype i Facebook

Iako u svom uredu ima dva računala - prijenosno i stolno - svećenik Marko Tomušić je novinarima koji su ga posjetili kad je 'pukla priča' ustvrdio da 'nema pojma što je to Skype, niti Facebook'. Za pedofiliju i seksualna pomagala ustvrdio je da se radi o glupostima i neistinama ponavljajući priču o telefonskoj ucjeni preko SMS-a. 'Odbio sam platiti jer znam da nisam kriv', rekao je vlč. Tomušić.

postojanja kaznenog djela iznude ili ucjene po navodima svećenika. 'U dogovoru s Državnim odvjetništvom za mladež u Vukovaru poduzimamo izvide vezane uz navode svećenika koji tvrdi da je ucjenjivan i iznuđivan', rekao je glasnogovornik Barunčić obećavajući detalje istrage kad ona završi.

Niti Nadbiskupskom ordinarijatu u Đakovu nije poznato da je protiv svećenika Marka Tomušića netko podnio bilo kakvu prijavu ili podigao tužbu. U odgovoru upućenom medijima potvrđen je razgovor s velečasnim iz Beraka u kojem je zatraženo njegovo očitovanje o svemu objavljenome. 'Vlč. Marko je u razgovoru ustvrdio da su svi navodi iz članaka neistiniti, počevši od onih da je prije 10 godina zbog toga bio premješten u drugu župu. Rješenje Državnog odvjetništva u Osijeku iz 2001. godine ga je oslobodilo svih optužbi, a u drugu župu premješten je nakon tri godine', priopćio je dr. Drago Tukara, kancelar Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu.

I sam svećenik tvrdi da mu se podmetalo dok je služio u osječko-baranjskom selu Gorjani, kada ga je za seksualno zlostavljanje prijavio maloljetni rođak. I taj, ali i posljednji slučaj iz Beraka, vidi kao 'još jedan napad na Crkvu'. Ni u jednom selu vjernici nisu rado pričali s novinarima o vlč. Marku, a oni koji su pristali govoriti nisu imali primjedbi na njegov rad. Do prve pričesti, najavljene za nedjelju, velečasni će imati još razgovora sa župljanima, prije svih s roditeljima 14 prvopričesnika. Nagađa se da bi se prva pričest mogla odgoditi.