SLOVENSKI LOBIST

Policija mu zbog prodaje Mercatora pokucala na vrata

11.06.2014 u 18:09

Bionic
Reading

Slovenski poslovni i politički lobist Bogdan Biščak potvrdio je u srijedu za poslovni dnevnik 'Finance' da ga je policija pitala je li uključen u postupak prodaje Mercatora

'Razgovor je trajao minutu i pol, a pitali su me jesam li o prodaji Mercatora razgovarao s premijerkom Alenkom Bratušek. Rekao sam im da nisam, pa se je ispitivanje brzo završilo', rekao je Biščak.

'Mislim da su mi to namjestili lobisti koji su protiv prodaje Mercatora. Ja osobno nemam o tome stava jer nemam dovoljno informacija, ali mislim da se vlada u to ne treba upletati', kazao je Biščak.

'Ja u taj posao nikad nisam bio uključen i o njemu znam samo ono što vidim u medijima', rekao je Biščak u vezi nekih medijskih navoda da je 'uhvaćen' prilikom policijskog prisluškivanja kao Agrokorov lobist, onako kako se lani govorilo za bivšeg vlasnika Diners Cluba Tomaža Lovšea, dok je policija vodila istragu oko nekih transakcija Lovšeove privatne tvrtke, vezane na neki drugi policijski postupak.


Biščak je svojedobno bio istaknuti dužnosnik Liberalno-demokratske stranke (LDS), u vrijeme kad je to bila najjača slovenska politička stranka. LDS je nakon velikog poraza na izborima 2004. zadnjih godina sasvim marginalna i nema predstavnika u parlamentu. Neko vrijeme Biščak je bio i glavni tajnik stranke, a sada se bavi poslovima i političkim savjetovanjem.

Koncern Agrokor trebao bi po kupoprodajnom ugovoru do kraja lipnja završiti transakciju preuzimanja 53 posto Mercatora s njegovim većinskim vlasnicima. Slovenski mediji spominju da tome u Sloveniji još uvijek postoje otpori zastupnika 'nacionalnog interesa', po kojima slovenske tvrtke treba zadržati u većinskom vlasništvu države.