SIZIFOV POSAO

Policija još istražuje tko su organizatori prosvjeda u Savskoj!

22.02.2015 u 10:22

Bionic
Reading

Davor Posilović, načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke, izjavio je u razgovoru za Al Jazeeru Balkans da braniteljski skup u Savskoj nije formalno prijavljen policiji, ali ne postoje ni formalni uvjeti da se taj skup prekine jer ti uvjeti nisu ispunjeni 'kad se iščitavaju odredbe Zakona o javnom okupljanju'

Policija provodi kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja osoba kojima bi se moglo dokazati da su organizatori tog skupa, rekao je Posilović.

'Kriminalistička istraživanja su još uvijek u tijeku. Raspolažemo s određenim saznanjima i po prikupljanju svih relevantnih saznanja, kada prikupimo dovoljnu osnovanost sumnje, može se dogoditi i da se pokrene optužni prijedlog protiv odgovornih osoba', naveo je načelnik Sektora policije PU zagrebačke za Al Jazeeru Balkans.

Na pitanje novinarke Mirjane Hrge zašto se već mjesecima dopušta kršenje članka 14. Zakona o javnom okupljanju, prema kojemu se prosvjedi ne bi smjeli održavati u blizini škole i vrtića, Posilović odgovara da je 'prosvjed kao prosvjed ustavna kategorija'.

'Na samom prosvjedu nisu zabilježena veća narušavanja javnog reda i mira, zapravo, on se održava u granicama, ajmo to tako reći, uvjetno rečeno, prihvatljivog ponašanja. Trenutno se nisu stekli uvjeti da bi policija u tom pogledu, ako mislite na prekid prosvjeda, djelovala', kazao je Posilović.

Prema službenim procjenama policije, u subotu je na prosvjedu u Savskoj 66 bilo okupljeno oko 1.500 prosvjednika, dok je 'protuprosvjednika' koji su se kretali od Trga bana Jelačića prema šatoru branitelja u jednom trenutku bilo oko 300.