LINIĆ U OTVORENOM

'Policija je krivotvorila fakturu da prikaže kako mi je netko platio odmor'

11.09.2015 u 08:28

Bionic
Reading

Bivši ministar financija Slavko Linić iznio je teške optužbe u emisiji Otvoreno, koje insinuiraju da su policijski službenici odrađivali politički posao

'Nisam paranoik' rekao je Linić u emisiji Otvoreno HTV-a, dodavši kako je 25 godina u sustavu vlasti te da se neprekidno borio da nitko ne zloupotrebljava niti jednu instituciju pa ni instituciju policije.

Kazao je da je policija falsificirala fakturu sina njegove supruge u kojoj piše da mu je 'neka firma platila godišnji odmor na njegovu brodu'.

Tada ga je, kaže, ucjenjivao jedan portal, želeći sve to objaviti. Sin njegove supruge je nakon toga otišao u DORH s kaznenom prijavom. Kaže da falsifikat nije mogao nitko drugi načiniti nego neki policijski službenik. Linić je ustanovio da je tu riječ o maltretiranju obitelji.

Linić se požalio da je on pričama o istragama namjerno difamiran, pa je Vilibor Sinčić iz Živog zida dan ranije u Otvorenom rekao da će podijeliti novac 'iz linićeve torbe', pa smatra da ga je policija puštanjem priča o njegovim navodnim krimenima učinila kriminalcem u očima građana.

Odvjetnik Željko Olujić misli da se može raditi o osveti vodstva SDP-a jer je Linić prozvao premijera. Zaključio je da je instrument državne represije iskorišten za politički obračun. Ako je takvo ponašanje prema Liniću - kako će se tek ponašati prema običnim građanima, zapitao se.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić odgovorio je na ove optužbe, kazavši kako se ide u krivom smjeru ako se istragu uvede u raspravu. Istraga je, kaže on, kazneno-procesni termin i predstavlja najviši stadij osnovanosti sumnje, a provodi je DORH.

'Izvidi su niži stadij sumnje i jedna od tri opcije je da ih samostalno provodi policija, ali je dužna obavijestiti DORH. No rad policije regulira drugi zakon o policijskim poslovima koji govori o kriminalističkom istraživanju, što je širi pojam' kazao je Bijelić.