ilegalno oružje

Policija istražuje od koga je Bezuk nabavio kalašnjikov

22.10.2020 u 09:41

Bionic
Reading

Tjedan i pol nakon što je Danijel Bezuk (22) izveo dotad nezapamćen napad na zgradu vlade, ranivši pritom jednog policajca, policijske operacije vezane uz taj slučaj ne jenjavaju, a istražitelji žele otkriti od koga je nabavio kalašnjikov, piše u četvrtak Jutarnji list

U utorak ujutro policija je pokucala na vrata nekolicine mlađih osoba s područja Sisačko-moslavačke županije tražeći ilegalno oružje. Ovaj put riječ je bila o mlađim osobama, u dobi između 28 i 32 godine, koji su bili poznanici ili prijatelji pokojnog Bezuka ili su s njim na neki način bili u komunikaciji. U pretragama je pronađen jedan ilegalni revolver te je protiv 32-godišnjaka podnesen optužni prijedlog zbog kršenja odredbi Zakona o oružju.

Međutim, kako dnevnik neslužbeno doznaje, nije se radilo isključivo o izoliranoj akciji uperenoj točno prema 32-godišnjaku, nego o akciji planiranoj na osnovi analiza koju već desetak dana rade policajci iz Odjela za kibernetičku sigurnost, pregledavajući komunikaciju koju je Bezuk imao prema drugim osobama, a zatim i komunikaciju koju su te druge osobe imale prema trećim itd.

Nakon što je prvi val kriminalističkog istraživanja bio usmjeren prema najbližoj rodbini i okolini pokojnog Bezuka te su mu u obiteljskoj kući pronašli dvije ilegalne snajperske puške, u tzv. drugom valu policija se posvetila prijetnjama koje su na društvenim mrežama objavljivane predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, a koje su ocijenjene kao potencijalno opasne.

U ovome najnovijem, trećem valu, policija je analizirala profile na društvenim mrežama osoba koje su bile u kontaktu s Bezukom, a na kojima su se te osobe ranije fotografirale s ilegalnim oružjem. Nakon što su krug potencijalnih sumnjivaca suzili na pet osoba, policajci su ishodili sudske naloge te u utorak krenuli u pretrage.

Međutim, pozadina cijele akcije puno je ozbiljnija - policija pokušava otkriti od koga je Bezuk nabavio AK-74 i dva okvira streljiva kojima je izveo napad. Riječ je, naime, o jedinoj konkretnoj nepoznanici koja je zasad u cijeloj priči ostala nerazjašnjena. Dok će se priče o Bezukovoj indoktrinaciji s vremenom rasplinuti u sociološkim analizama, vatreno oružje za napad od nekoga je Bezuk morao dobiti, a taj netko ima ime i prezime, donosi Jutarnji list.