podiže se razina

Štićene osobe prevozit će se u blindiranim vozilima, pojačava se fizičko osiguranje predsjednika, premijera, ali i njihovih obitelji

16.10.2020 u 10:02

Bionic
Reading

Pripadnici Uprave za posebne poslove sigurnosti pojačavaju osiguranje štićenih osoba i objekata u kojima se one kreću i žive. Također se pojačavaju mjere osiguranja u prometu, saznaje Jutarnji list od izvora bliskih policiji.

To znači da će se pojačati fizičko osiguranje svih najviših državnih dužnosnika, uključujući predsjednika, premijera, ministara obrane, unutarnjih i vanjskih poslova, ali i njihovih obitelji. Također se pojačava i osiguranje ostalih štićenih osoba koje su prema važećoj Uredbi podijeljene u tri kategorije, piše dnevnik petak.

Osim toga, pojačat će se i broj vozila u štićenoj koloni kojom se prevozi štićena osoba. Štićene osobe će se, prema potrebi, u skladu sa sigurnosnom procjenom, prevoziti u blindiranim vozilima. Na pitanje kada ovo stupa snagu, sugovornik Jutarnjeg lista iz policije odgovorio je: "Odmah".

Odluka o pojačanju mjera osiguranja štićenih osoba donijeta je nakon terorističkog napada Daniela Bezuka i teškog ranjavanja policajca ispred zgrade Vlade. Nadležne sigurnosne i policijske službe napravile su reviziju po stojećih sigurnosnih procjena te je zaključeno kako je potrebno pojačati osiguranje. Ta informacija koincidira s jučerašnjom izjavom premijera Andreja Plenkovića da "treba ispitati je li predsjednik Vlade bio meta napada".

"Sigurnosna situacija u zemlji nakon oružanog napada na sjedište Vlade i ranjavanja policajca definitivno je pogoršana i u skladu s time donijete su nove sigurnosne mjere", kaže sugovornik.

Sada je praksa da kolonu čini vozilo sa štićenom osobom kojoj je sprijeda i straga vozilo zaštite. U skladu sa sigurnosnom procjenom, od sada će se standardnoj koloni dodavati dodatna vozila.