u čazmi

Policija istražuje izbore u SDP-u: Alkoholizirani promatrač izbacio konkurenta i omogućio muljažu?

11.12.2018 u 09:30

Bionic
Reading

Zagrebačka kriminalistička policija provodi opsežnu istragu o tome je li tijekom unutarstranačkih izbora za predsjednika Županijske organizacije bjelovarsko-bilogorskog SDP-a koji su održani 30. lipnja ove godine došlo do izborne prijevare

Kako doznaje Jutarnji list, do sada su već saslušani kandidati za predsjednika, Bojana Hribljan i Tihomir Jajić, te glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas, a iz sjedišta SDP-a policiji su dostavljeni svi materijali o unutarstranačkim izborima.

Povod istrazi je kaznena prijava u kojoj se tvrdilo da je u procesu unutarstranačkih izbora pokradena Bojana Hribljan, te da su namješteni rezultati za Jajićevu pobjedu uz podršku stranačke središnjice. Naime, Jajić je bio kandidat koji je pripadao struji predsjednika SDP-a Davora Bernardića dok je Hrabljan iz suprotnog tabora, onog koji traži njegov opoziv.

U kaznenoj prijavi posebno se problematizira tijek izbora na glasačkom mjestu u Čazmi. Tamo je od ukupno 106 članova stranke od 13 do 16.30 sati izašlo i glasalo tek njih 26.

Tada je prema prijavi, Jajićev promatrač koji je bio u alkoholiziranom stanju nasrnuo na promatrača Bojane Hribljan vrijeđao ga i otjerao s birališta.

Nakon toga, u preostalih sat i pol koliko je biralište bilo otvoreno, glasala su još 74 SDP-ovca. Podnositelji kaznene prijave tvrde kako u to vrijeme dvadesetak birača koji su upisani da su glasali, uopće nisu bili u Čazmi te kako je izlaznost uvijek do tada bila 50 posto, dok je tog dana glasalo 100 od 106 članova.

  • +13
Izjava Davora Bernardića Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Posebno se apostrofira uloga Nikše Vukasa s kojim se Županijska izborna komisija konzultirala nakon što su bili upoznati s problemima na tom izbornom mjestu, a on im je kazao kako treba priznati rezultate izbora koji su išli u korist Jajića.

Spominje se i sporna situacija kada je pred izbore čak 60-tak Roma iz Grubišnog Polja bilo učlanjeno u SDP kako bi mogli sudjelovati na izborima.

Prema njihovim izjavama koje su ranije davali medijima, mnogi nisu niti znali da su članovi stranke dok im na kućne adrese nisu stigle članske iskaznice. Prema informacijama iz sjedišta stranke, ovaj slučaj nije predmet istrage jer je Vukas, čim su stigle informacije o tome, Rome izbrisao iz baze članova.