u blizini hrvatske granice

Policija ilegalne migrante iz Velike Kladuše premjestila u kamp 'Lipa'

28.04.2022 u 10:27

Bionic
Reading

Kamp za ilegalne migrante u Velikoj Kladuši u neposrednoj blizini granice BiH s Hrvatskom u četvrtak je ispražnjen, a osobe koje su tamo boravile premještene su u prihvatni centar u selu Lipa kod Bihaća, izvjestili su lokalni mediji

Uz potporu policije pripadnici Službe za poslove sa strancima koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH organizirali su izmještanje ilegalnih migranata koji su do sada boravili u krugu nekadašnje tvornice "Miral".

Taj kamp uspostavljen je 2018. godine nakon što su velike skupine migranata nasilno pokušale prijeći na teritorij Hrvatske što im je hrvatska granična policija onemogućila.

Broj migranata koji je tamo u proteklim godinama boravio čekajući priliku za nastavak puta ka Hrvatskoj je varirao a sada je najmanji od početka migrantske krize jer sve više migranata zaobilazi BiH i traži druge rute kojima bi došao do država-članica EU.

"Radi se otprilike o 300 migranata" potvrdio je za RTV Unsko-sanske županije Mirsad Buzar, zamjenik ravnatelja Službe za poslove sa strancima koja je koordinirala zatvaranje "Mirala".

Ranije je ispražnjen i zatvoren prihvatni centar u bivšoj tvornici "Bira" u samom Bihaću, a svi migranti koji su samo boravili prebačeni su u kamp "Lipa" udaljen dvadesetak kilometara prema Bosanskom Petrovcu. Ta je lokacija odabrana kako bi se smanjio izravni pritisak migranata na granicu s Hrvatskom.

U "Lipi" su uz financijsku potporu međunarodne zajednice osigurani uvjeti za smještaj oko 1500 osoba koje tamo mogu boraviti i u zimskim uvjetima.

Posljednja procjena lokalne policije sredinom travnja bila je kako je u Unsko-sanskoj županiji nešto manje od tri tisuće ilegalnih migranata.