POŽAR U VOJNOM SKLADIŠTU

Policija bi prije 'srpskih terorista' mogla istražiti divlje deponije

19.09.2011 u 13:21

Bionic
Reading

Nakon gotovo tjedan dana u promet je danas oko pola 12 ponovno puštena državna cesta Gračac – Knin, koja je bila zatvorena od 13. rujna zbog požara na području Pađana, no detonacije iz vojarne čut će se i idućih dana jer je vojska krenula u sanaciju kompleksa, izvijestili su iz MORH-a, piše VLM, dodajući kako su iz DUZS-a dodali da na dežurstvu i sanaciji i dalje ostaju županijske vatrogasne snage

U međuvremenu, požar kod Pađana postao je i predmetom zanimanja Interpola zbog anonimnog poziva iz inozemstva u kojem se tvrdilo da odgovornost za taj požar preuzima 'Srpski revolucionarni pokret', za koji inače nitko nije čuo. Policijska uprava šibensko-kninska ranije je pak izvijestila da je požar izbio na divljem odlagalištu smeća u blizini mjesta Oćestovo i potom se proširio dalje.

Dok se čeka završetak očevida, puni se crna statistika požara koji su izbili na deponijima, naime, u prvih šest mjeseci 2011. godine u Hrvatskoj je na 20 odlagališta otpada izbilo 25 požara, kojima je najčešći uzrok bio samozapaljenje otpada u nižim slojevima tijela odlagališta ili paljenje, koje su izazvale policiji poznate ili još uvijek nepoznate osobe, pokazuju rezultati inspekcijskog nadzora Ministarstva zaštite okoliša u suradnji s inspekcijama Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva zdravstva te predstavnicima općina i gradova.

Ukupno je pregledano 369 odlagališta otpada, od čega su čak 154 lokacije nekontroliranog 'divljeg' odlaganja otpada (47 u županijama na jadranskom području i 107 u županijama u kontinentalnom području). Vezano za sanaciju 'divljih' odlagališta otpada u 2011. godini je temeljem postupanja inspekcije zaštite okoliša otpad uklonjen s 49 lokacija.

Tajnica ekološke udruge iz Knina Eko Krka Inga Kukolj kaže da se nisu posebno bavili ilegalnim deponijem kod Oćestova, a prijašnjih su im godina Kninjani putem Zelenog telefona prijavljivali ilegalne deponije kod Vrpolja, okoliša oko opće bolnice Knin, ceste put Novakovića, prolaza kod Privredne banke Knin, u provaliji kod kninske tvrđave te preko puta dječjeg vrtića Cvrčak.

O svemu su, kaže Kukolj, kako i stoji na stranicama udruge, obavijestili grad i županiju tražeći sanaciju, a kroz projekte udruga kako sama, tako i u suradnji s gradskim komunalnim poduzećem provodi projekte kojima educira građane o odvajanju otpada. Nakon upozorenja na ilegalne deponije, krenula je suradnja s gradom, koji je odlučio popisati sva odlagališta otpada.

Dok čekamo odgovor iz Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove Grada Knina, udruga je vezano za požar uz Pađene od ministarstava obrane i zdravstva zatražila pismeno očitovanje vezano za eksplozije u tamošnjem vojno-skladišnom objektu, nadajući se detaljnijim informacijama nego što su se dosad mogle čuti. Također, traže da i ostali slabiji čuvani objekti na području Knina, ali i cijele Hrvatske, budu stavljeni pod veći stručni nadzor te da se hitno riješi problem uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava u Hrvatskoj.