MEGA AFERA

Polemika Bauka i Habijana: Vlada neće sama otići; oporba ima pravo na performans, ali ne i na govor mržnje

06.09.2022 u 20:06

Bionic
Reading

Saborski zastupnici Arsen Bauk (SDP) i Damir Habijan (HDZ) večeras su u HTV-ovom Dnevniku polemizirali o oporbenom zahtjevu za ostavku Vlade zbog plinske afere te drugim temama

Bauk je u Dnevniku HTV-a rekao da su na današnjoj zajedničkoj sjednici 11 klubova zastupnika u Saboru osudili aferu, zatražili političku odgovornost premijera, Vlade, Uprave i Nadzornog odbora Ine, te zatražili određene podatke od Vlade koji se tiču cijena po kojima su prodavani domaći plin i nafta u 2020., 2021. i 2022. godini.

'Što se tiče političkih zahtjeva, ne očekujemo da će Vlada sama od sebe otići, posebno ako njihovi koalicijski partneri i dalje toleriraju ovo što radi četvrta razina HDZ-a, kako to oni vole reći', rekao je Bauk, dodajući da pak očekuju ispunjenje onih zahtjeva koji su utemeljeni na Zakonu o energiji.

Habijan je rekao da ovo nije prvi put da se oporba ujedinila te da će se vrlo vjerojatno opet posvađati.

'Ako pogledate zaključke koje su danas donijeli, zapravo se više-manje radi o tome što je Vlada već pokrenula, a to je pitanje odgovornosti članova Uprave', rekao je.

Govor mržnje ili malo teže riječi?

'Prema tome, Vlada radi na tome i to je ono što u ovom trenutku jedino možemo i napraviti. A ovo sve ostalo je jedan performans', rekao je Habijan, dodajući da oporba ima pravo na to, ali je osudio uvrede i govor mržnje koji su se, kako je rekao, čuli na današnjoj sjednici.

Bauk je pak rekao da ne misli da je bilo govora mržnje.

  • +7
Zajednička sjednica saborske oporbe Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

'Bilo je malo težih riječi, ali razina govora mržnje mislim da ipak nije prijeđena', dodao je.

Upitan hoće li zaista doći do smjene Uprave Ine i što ako mađarski članovi odbiju zahtjev Vlade RH, Habijan je rekao da mu je teško vjerovati da bi MOL bio zadovoljan sadašnjom situacijom u Ini.

'Prema tome, očekujemo jednu suradnju, da će Mađarska pokazati razumijevanje i da će se doista članovi i jedne i druge strane na neki način smijeniti', rekao je Habijan.

Bauk je rekao da se mora utvrditi tko je još imao utjecaj da se afera dogodi ili da se ne spriječi.

  • +9
Privođenje Škugora na ispitivanje Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac/Cropix

Analogija s Riječkom bankom

Habijan je podsjetio na slučaj Riječke banke i nestanka 100 milijuna eura, istaknuvši da se to dogodilo u vrijeme kad je Bauk bio u Vladi i pitajući ga je li znao za to.

Bauk je uzvratio da je dio Vlade bio uključen u 'spašavanje te priče', dodajući da je ona imala i pravosudni rasplet.

'Ne vidim u tom dijelu analogiju. Nisam siguran da je upravu postavila tada Vlada', rekao je.

Bauk je također rekao da Vladin paket mjera nije ni dovoljan ni pravovremen. Zastupnici su komentirali i današnje uhićenje šibenske sutkinje Maje Šupe, zagrebačkog poduzetnika Blaža Petrovića i šibenskog odvjetnika Branimira Zmijanovića.

Bauk, koji je i član DSV-a, potvrdio je da je Maji Šupe skinut imunitet.

Na komentar da je uhićeni Zmijanović bivši član HDZ-a Habijan je rekao da je on u međuvremenu bio član Mosta i Domovinskog pokreta.

'Prema tome, možemo i govoriti da je uhićeni član Mosta', dodao je.